När botten gick ur ekonomin förra året blev Linkedin stekhett, nådde över 53 miljoner medlemmar och aviserade partnerskap med IBM, Microsoft och Twitter. Sajten är en av vägarna på nätet för att utvecklas i karriären eller hitta ett nytt jobb, men det gäller att utnyttja de funktioner som finns för att få ut den fulla nyttan av Linkedin. Här är fem användbara tips.

1. Hitta rätt Grupper.
För att utöka ditt nätverk, delta aktivt i grupper som är relaterade till de egna yrkesmässiga intressena. Sök grupperna med hjälp av navigeringsfunktionerna.

Därifrån går det sedan att hitta grupper att gå med i, hantera grupper eller starta egna. Grupperna håller sina medlemmar uppdaterade med branschspecifik information och det fungerar även som ett forum för att föreslå egna frågor eller som hjälp för att bli mer synlig.

2. Rykten och skvaller.

Det finns mängder av program under en av menyerna som kan läggas till den egna profilen. Ett är Company Buzz, som samlar ihop kommentarer om företag från Twitter, som gör det möjligt att ta del av trender och kommentarer om vissa företag.

Det går också att anpassa ämnen och följa andra aktiviteter. Många som använder Twitter vet inte var de ska leta, och det här är en bra applikation för att hitta rätt.

3. Rekommendationer.
De gör profilen mer dynamisk och skapar större trovärdighet och synlighet i profilen. Många karriärexperter ger rådet att verkligen anstränga sig för att få tag i rekommendationer från medarbetare, chefer, tidigare chefer eller kunder. Kort och kärnfyllt är det bästa, helst en eller två meningar.

4. Följ händelser.
Alltför få använder möjligheten att ha koll på olika händelser. Det är ett bra sätt att få kontakt med andra. De finns under särskilda menyer och inkluderar både mingel och webbseminarier som dina kontakter deltar i.

Det går också att söka på populära och intressanta evenemang. Sök efter någon som du tror har koll och se vilka evenemang den personen går på. Det ger en bra känsla för vilka konferenser och annat som är värda att besöka.

5. Sök på rätt sätt.

Försök köra avancerade sökningar i stället för bara de enklare. De gör det möjligt att hitta kontakter som bygger på exempelvis geografisk närhet, företag, nyckelord och bransch.

Avancerade personsökningar ger också möjligheten att söka på när folk gick med i Linkedin, vilket kan vara praktiskt. Ett bra sätt att få kontakt är också att hjälpa andra. Exempelvis genom att presentera sig för nyanmälda medlemmar och introducera dem till egna kontakter.