Enligt uppgifter från flera källor ser det ut som om att de pågående förhandlingarna mellan kinesiska myndigheter och Google håller på att rasa samman. Något som kan leda till att Google väljer att lämna landet helt.

Enligt en artikel i Wall Street Journal har kinesiska myndigheter börjat informera landets nyhetstjänster att Googles kinesiska webbplats på Google.cn kan komma att stängas ned inom kort.

Google hotade redan i januari med att lämna Kina efter att företaget anklagade landet ligga bakom en rad sofistikerade attacker mot Google och en rad andra företag i slutet av förra året.

Efter Googles uttalande har företaget förhandlat med kinesiska myndigheter om en lösning på problemet. Googles inställning i förhandlingarna är att företaget inte längre vill censurera sökresultat på den kinesiska marknaden.

– jag tror Google hoppades att Kina skulle vara mer flexibelt. Precis som den amerikanska regeringen upptäckt tidigare så är flexibilitet inte något som du normalt hittar i kinesisk politik. Kina har visat sig på den styva linan och det innebär en stor motgång för Google, säger Rob Enderle på analysföretaget Enderle Group.

Enligt Dan Olds på analysföretaget Gabriel Consulting Group så ger de senaste uppgifterna indikationer på att något har gått snett i förhandlingarna mellan de båda parterna.

– Jag tror att de senaste uppgifterna om att Google är på väg att lämna Kina är autentiska och baseras inte på tomma uttalanden, säger Dan Olds.

Dan Olds uppger även att om Microsoft stannar i Kina och fortsätter att censurera sökresultat så kan det leda till dålig publicitet för företaget.

– Skulle Google lämna Kina medan Microsoft stannar kvar och samarbetar med kinesiska myndigheter så kan det leda till att Microsoft hamnar i dålig dager, säger Dan Olds.

Uppgifterna om att Google kommer att lämna Kina fick aktierna i den konkurrerande lokala söktjänsten, Baidu, att öka med tre procent under måndagen.

IDG News

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden