I höstas presenterade Cisco en plattform kallad Borderless Networks och kompletterade den nyligen med ett antal säkerhetsfunktioner.

Nu kommer nästa steg i utvecklingen med konceptet Borderless Access där Cisco visar upp en rad produkter som ska underlätta för företag som behöver koppla upp sina anställda från olika platser och via olika enheter.

– I dag är det allt fler som kopplar upp sig mot företagsnätet via exempelvis Iphone och hemmanätverk och då är det viktigt att ha en infrastruktur som stöder detta, säger Ciscos informationschef, Magnus Andersson.

Lösningen på detta är exempelvis Ciscos nya Trustsec där administratörer i ett och samma gränssnitt kan säkra trafiken som går via mobiltelefoner och trådlösa nät. Produkten ingår i nya växlarna, Catalyst 3560 och 2750.

– Det som vi nu presenterar är nästa fas i utvecklingen mot det gränslösa nätet och den absolut viktigaste lanseringen i år, säger Ciscos systemingenjör Robert Blomqvist.

Här ingår även produkter som enligt Cisco ska minska energiförbrukningen med 20–40 procent. Det med hjälp av ett verktyg där man från centralt håll kan kontrollera och stänga ner både stationära och bärbara datorer samt givetvis nätverksutrustning.

Hur viktig storsatsningen är i praktiken är ännu svårbedömd för experterna.

– Cisco får fullt upp med att förklara vad dessa satsningar innebär och det krävs nog att man kan visa upp flera exempel på fördelarna innan fler hakar på, säger Current Analysis analytiker, Steve Schuchart.


Catalyst 3750-X.

I Ciscos lansering ingår också växlarna Catalyst 3750-X och 3560-X som är först ut med en teknik, Stackpower, som gör det möjligt att koppla flera växlar till samma strömförsöljning. Priserna ligger på 5 200 dollar för modell 3750-X och 3 400 dollar för 3560-X.

Catalyst 2960-S stöder tekniken Energy Wise som kontrollerar strömförsörjningen av allt som kopplas till nätet. Cisco uppger att 2960-S drar 50 procent mindre ström än föregående modell. Priset är på 2 000 dollar.