Tro inte att dina hemligheter är säkra. Även om du inte lämnar ut privat information på sociala nätverk som Facebook kan det ändå gå att räkna ut vad du vill dölja.

Det är en slutsats som oroar det amerikanska konkurrens- och konsumentverket, FTC.

Förra året visade två forskare på Massachusetts Institute of Technology, MIT, att de med hög säkerhet kunde avgöra vilka Facebookanvändare som var homosexuella. Inte därför att användarna hade skrivit det rakt ut, utan genom att forskarna analyserade vilka vänner de hade, och vad vännerna skrev om dem.

Två forskare på Stanforduniversitetet kunde identifiera 30 procent av användare av Twitter och Flickr, trots att all information som direkt identifierade användarna hade tagits bort.

Och på Carnegie Mellon-universitetet har två forskare lyckats rekonstruera personnumren (social security numbers) för en halv miljon människor.

Kontentan är att många bitar till synes anonym information kan pusslas ihop och knytas till dig – även om varken namn, adress eller personnummer finns med. Det kan räcka med en lista på kompisar, favoritfilmer och bilder från semestern.

Amerikanska myndigheter överväger att införa regler mot kartläggning på nätet. FTC anordnar just nu en serie konferenser om problemet.