Enligt en artikel i New York Times arbetar Google på att ta fram en ny plattform som ska knyta samman internet med framtidens teveapparater. Plattformen som går under namnet Google TV ska enligt New York Times bestå av ett samarbete med bland andra Intel och Sony.

Försök att sammanstråla teven med datorer har varit på tal under flera år. Enligt branschanalytiker så kan Googles satsning förverkliga dessa planer tack vare en standardiserad plattform.

– Det här är en intressant konstellation med några av branschens riktiga tungviktare. Den här gruppen av företag har potentialen att skapa allting från smarta teveapparater till set-top-boxar som bygger på innehåll från Googles, säger Dan Olds på analysföretaget Gabriel Consulting Group.

Google TV kommer enligt New York Times att bygga på Googles operativsystem Android och ska göra det möjligt att bland annat utföra sökningar på en teveapparat. Plattformen kommer enligt uppgift att vara öppen och göra det möjligt för tredjepartsutvecklare att bidra som innehållsleverantörer.

Alla är dock inte lika entusiastiska kring de påstådda planerna.

– Har vi inte redan sett det här tidigare? Det har funnits oräkneliga produkter och tjänster som försökt bygga in internetfunktioner i teveapparater. Webtv i början av 90-talet var en av de första. Det finns ett problem med det här, konsumenterna har konsekvent ratat dessa lösningar, säger Van Baker, analytiker på Gartner Group.

Andra analytiker tror att det är fel att jämföra med tidigare försök då det här är kan bli en ny typ av plattform som inte testats tidigare. En tydlig trend är att fler och flera användare väljer att ladda ned filmer från internet för att titta på datorn.

– Många tittar på filmer och teveserier framför sin dator. Fick användarna välja tittar de hellre på sin storbildsteve men det är för krångligt i dagsläget. Det finns visserligen olika lösningar i dag, men användarvänligheten saknas, säger Ezra Gottheil på analysföretaget Business Technology Research.

Enligt både Ezra Gottheil och Dan Olds så skulle Google på egen hand aldrig lyckas med ett sådant projekt, men tillsammans med företag som Intel och Sony så finns det chans att lyckas.

– Det här samarbetet täcker upp en mängd olika områden vad gäller både hårdvara, konsumentprodukter och innehåll. Görs det rätt så kan det resultera i riktigt intressant produkter, säger Dan Olds.

En talesperson för Google uppger att företaget inte vill kommentera rykten och spekulationer.

IDG News