Flytten är en prestigeaffär för Google, som tidigare mest har lyckats övertala mindre företag i Skandinavien att välja företagsversionen av Google Apps. Men för Schibsted ställde migreringen säkerhetsfrågan på sin spets.

All e-post ska lagras i Googles servrar, utanför koncernens kontroll. Svaret blev en policy som innebär att varken journalisternas källskyddade material eller affärssidans känsliga information får skickas via Gmail.

– Mejl är ingen säker plattform och vi ska inte använda den för att kommunicera känslig information, säger Oscar Edholm, cio på Schibsted som bland annat äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

Han använder liknelsen med ett vykort för att beskriva hur dålig säkerheten är kring vanlig, okrypterad e-post.

– Man ska vara beredd på att vem som helst kan läsa den. Vi kan inte styra styra de anställdas användning ur ett it-perspektiv, men vi ska göra vad vi kan.

I första hand är det e-post, kalender och kontaktdatabaser som kommer levereras från Googles datacenter. Ordbehandlaren Docs finns också tillgänglig, men ska inte användas för att skriva texter till tidningarna.

Flytten har pågått i två månader. Hittills har omkring 200 användare fått tillgång till den nya plattformen och någon gång i maj ska hela migrationen vara genomförd.

Schibsted är inte det första mediebolaget som väljer Google framför till exempel Microsofts konkurrerande tjänster. Redan 2008 började journalister och andra anställda på brittiska The Telegraph använda molntjänsterna. I januari kastade även danska Berlingske ut sin Microsoftlösning till förmån för Google.

Varför valde ni just Google?
– Valet var enkelt eftersom så många hos oss redan använder Gmail för att flytta filer och för privat e-post. Vi väljer en tjänst som de anställda redan kan, säger Oscar Edholm.

Fakta

Två e-postsystem ryker på Schibsted i samband med flytten till Google Apps. Aftonbladet har tidigare använt öppen källkods-baserade Communigate Pro. Svenska Dagbladets e-postplattform har tidigare byggt på Microsoft Exchange och det är Logica som har stått för driften.