Under Microsofts utvecklarkonferens Techdays i Örebro präglas det mesta av att en lång rad viktiga produkter är på väg ut på marknaden.

– Det vi gör nu är en plattformslansering där Office är fronten för alla produkterna. Det finns olika sätt att komma åt dessa men det ska fungera likadant på webben, datorn eller telefonen, säger Eva Fors, Microsofts affärsområdeschef.

Men under Officeparaplyt döljer sig en enorm mängd program där inte minst Sharepoint står högst på Microsofts prioriteringslista.
Under de många seminariepassen framkommer dock samma strategi över allt. Det gäller även det välbesökta passet som handlar om framtiden för Windows på telefoner.

– Med Windows phone 7 talar vi inte om utveckling utan om en helt ny plattform som har nära kopplingar till webben, säger Microsofts produktchef, Peter Wissinger.

Detta innebär exempelvis att man direkt i telefonen får statusuppdateringar från sociala nät.

– Ni som har Iphone vet att man först måste gå ut på nätet och logga in på Facebook för att se vad vännerna håller på med, säger Peter Wissinger.

Men på andra områden framhåller han Apples telefon som ett föredöme. Det gäller inte minst det faktum att alla program utlovas på samma plattform.

– Tidigare hade vi 150 olika typer av telefoner och det är för mycket för utvecklarna. Med Windows phone 7 kommer ni att få en enhetlig plattform att jobba mot.

För att uppnå detta har Microsoft lagt upp strikta ramar för hur telefonerna ska byggas och alla drivrutiner ska komma direkt från Microsoft.

Bland de lite mer udda produkter som demonstreras på Techdays märks projektstyrningsplattformen Microsoft Project, en produkt som faktiskt fyller 30 år i år.

– Den största konkurrenten till Project är Excel och med den nya version som nu är på gång kommer vi att fånga upp alla Excelanvändare som mycket lättare än förut kommer att känna igen sig när de tar steget till Project, säger Microsofts Projectspecialist Ian White.

Under demonstrationen av Office Project 2010 visar han hur man lånat många funktioner från Excel och dessutom försett produkten med ett gränssnitt som är välbekant för räknenissar.

Likt många av de övriga produkter som ingår i Office kommer även Project 2010 i skarp version strax före sommaren.

Bland de övriga 80-talet programpunkter finns ett flertal som handlar om migrering och utrullning av Sharepoint 2010 samt hur man kan använda Office Communications Server för telefoni. Dessutom får man lära sig enklare driftsättningar med hjälp av Visual Studio 2010 och Web Deploy.

Det är dock inte allt som kretsar kring specifika Microsoftsprodukter. Bland föredragshållarna finns utvecklargurun Ivar Jacobson som talar om flera olika tekniker för att jobba agilt på ett smartare sätt medan Elisabeth Stjernstoft, tidigare krönikör på, pratar sig varm för affärssystem.

Ett av de mest välbesökta seminarierna har titeln Hosting WCF and WF Services in Windows Server Appfabrik Application Server Extensions. Här ger föredraghållaren, Alan James Smith en stillsam genomgång kring tekniker som Powershell och annat som är mumma för utvecklarna men givetvis helt obegripligt för den oinvigde.

Microsofts projektchef för Techdays, Liselotte Isacsson säger att intresset varit överväldigande och att antalet deltagare överskridit maxgränsen på 1 700. Det kan i sin tur jämföras med förra årets event i Västerås som samlade 1 300 deltagare.

– Skälet till att vi flyttade till Örebro var att det fanns större kongresshall här men de sista dagarna har det droppat in fler än vi hade förväntat oss.