Många försök har gjorts under åren, men hittills har ingen riktigt lyckats att få genomslag för betalsystem där mobilen används som plånbok. Historien kantas av misslyckanden orsakade av standardbråk, bristande användarvänlighet och alltför tekniktunga system.

I Uppsalaföretaget Payairs plattform för mobila betalningar är det enkelhet och ”plånbokskänslan” som står i centrum, enligt vd:n Sören Babra. Han säger att systemet är utvecklat i nära samarbete med fokusgrupper av användare som bidragit med input för att göra systemet så lättanvänt som möjligt.

Nu under våren ska 30 butiker i Uppsala, en bank och 300 bankunder börja testa Payairs betalplattform. Användarna har en speciell betalapplikation kopplad till en bank i sin mobil. Butikerna utrustas med speciella betalterminaler som kommunicerar trådlöst med kundernas mobiler via bluetooth eller nfc.

Inledningsvis kan man enbart använda mobilen i stället för betalkort för att betala i butiker. I nästa steg ska användarna även kunna överföra pengar till varandra med via mobilapplikationerna.

– Stödet för det är redan inbyggt i betalapplikationen. Men vi har inte aktiverat funktionen i de här första försöken, säger Sören Babra.
Senare ska systemet också kunna användas för att betala över internet utan att man behöver knappa in kreditkortsnummer i datorn.

Sören Babra säger att Payair siktar på att successivt bygga ut försöket med mobila butiksbetalningar i Uppsala. Planen är i slutet av året expandera till fler delar av landet. Enligt Sören Babra har Payair fått intresseanmälningar från ett stort antal butiker och mobilanvändare som vill vara med i försöket.

En av de stora bankerna är med som samarbetspartner i satsningen. Sören Babra vill dock inte uppge vilken bank det är. Det sker vid en gemensam presentation inom kort, säger han.

Fakta

Payairs system bygger på att man har en speciell betalapplikation i mobilen kopplad till en bank. Butiken måste ha en speciell betalterminal.
1. Betalapplikationen i mobilen öppnas automatiskt när man närmar sig betalterminalen i butikskassan. Kommunikationen sker antingen via bluetooth eller nfc. Mobilanvändaren slår in sin pinkod i applikationen.
2. När alla varorna slagits in i kassan skickats slutsumman över till mobilen.
3. Användaren godkänner betalningen med sin pinkod i mobilen. Överföringen görs via mobilanvändarens bank.