Go Daddy stoppar all registrering av kinesiska domäner, efter att landets myndigheter börjat efterfråga information om personer som har köpt domännamn.

Uppgifterna om de nya kinesiska kraven har lämnats till den amerikanska kongressen.

– Vi är oroade över säkerheten för alla som de nya kinesiska kraven avser. Vi befarar också att kraven får en nedkylande effekt när det gäller nya registreringar av domännamn, och därmed också det fria utbytet av idéer på internet, säger Go Daddy-chefen Christine Jones till IDG News.

Tidigare har de kinesiska domännamnsmyndigheten CNNIC, som står bakom de nya kraven, bara eftersökt namn, adress och e-postadresser till alla som har registrerat cn-domäner. Dessa tre uppgifter är de som normalt lämnas ut vid domännamnregistreringar världen över.

Enligt Go Daddy kan kraven vara ett sätt för kinesiska myndigheter att få bättre kontroll över alla domäner.

CNNIC ska även ha hotat med att domänerna kommer att upphöra att fungera ifall inte uppgifterna lämnas ut.

Beslutet från Go Daddy fattades två dagar efter att Google stoppade sin nätcensur i Kina.

Den demokratiske senatorn Byron Dorgan säger att Kina, om landet vill ha respekt världen över, måste sluta censurera internet och låsa in meningsmotståndare utan rättegångar.

– Kina vill delta i den internationella varuhandeln, men samtidigt hålla marknaden för idéutbyte utanför sina egna landsgränser. Länder som vill få respekt kan inte vara rädda för det fria ordet, säger han.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden

Fakta

Kinesiska myndigheter har krävt fram ut foton, affärsuppgifter och pappersdokument avseende alla som har registrerat domännamn via Godaddy.com.

Kravet gäller sex år tillbaka i tiden, hela den tid som Godaddy har varit verksamt i Kina, uppger Christine Jones, som är juridisk företrädare för Go Daddy.