Ju högre upp i samhället man kommer, desto mer humorbefriade. Och ju ”godare” agenda, desto mer oförsonliga mot satir och avvikelse från stram seriositet.

En grundkurs i nätkunskap: Man måste kunna skaka på huvudet och uppgivet sucka åt ett nättrolls lek när det får någon att explodera på avsett vis genom att skicka Zippocat på dem (googla inte!).

De Gravallvarliga saknar sådan metahumor där man skrattar åt själva leken. Men de borde känna till Streisandeffekten i alla fall.

Barbra Streisand stämde en fotograf på 50 miljoner dollar.

Fotografen hade sålt flygbilder av hela Kaliforniens kust.

Barbra Streisand ansåg att hennes palats med trädgård syntes på en bild, vilket inkräktade på hennes integritet.

Den okända bildbanken fick en massiv ökning av besökare och snart fanns Streisands hus överallt, just det som hon ville hindra.

Encyclopedia Dramatica, ED, har varit okänd utanför en hängiven skara satiriker av varierande – och delvis tvivelaktig – kvalitet. Techdirt kallar den för ”internettrollens Wikipedia”.

De Gravallvarliga har upptäckt ED och skickar brev på fina papper.

Australiens motsvarighet till diskrimineringombudsmannen, DO, protesterar mot encyklopedins presentation av ursprungsbefolkningen och hotar nu ”ägaren” med hårda straff trots att han bor och har servarna i USA, där innehållet är grönt.

Den anmälda artikeln är grov. Men knappast grövre än den om Australien, vars allt nätfientligare lagar oroar aktivister.

I Sverige visade sig nyligen chefredaktörerna för två dagstidningar tillhöra De Gravallvarliga.

Det följande citatet låter väl besvärande:

”Svenskar orsakar mindre koldioxutsläpp än invandrare och är mer benägna att förändra sin livsstil för att minska utsläppen … Om invandrare bestämde sig för att agera som svenskar skulle vi vara på god väg att bemästra klimatproblemen.”

Det var en artikel i Upsala Nya Tidning som körts genom Transgenusmotorn, en tjänst som visar en alternativ version av vilken webbsida som helst, genom att ”kvinnor”, ”män” och ”kön” växlas mot andra ord .

Tanken var att klarare visa hur genustänkandet ser ut när det dras till sin spets.

Skaparen polisanmäldes och hotades med stämning av redaktörerna. Han orkade inte ta strid utan lade ut koden fritt.

Buggar fixades, den kodades om från Python till PHP och Javascript. Transgenusmotorn dök upp på ett dussin ställen och kan nu installeras som en knapp i bokmärkesraden, varpå aktuell sida omedelbart transgenusifieras – en Streisandeffekt på steroider.

På Encyclopedia Dramatica smädar trollen inte bara kändisar som Elton John, utan även okända personer, vilket känns mer tveksamt.

Egentligen är det poänglöst att satirisera en djurrättsaktivist som bloggar om hur hon kämpar för att göra sina hundar och katter till veganer.

Hon är ju redan i sig den typ av djurvän som skulle ha kunnat skapas av Don Martin.