Ett nätverksfel i flera dns-servrar gjorde att användare i USA och Chile hamnade bakom Kinas brandvägg. Problemet resulterade att de drabbade användarna, likt kinesiska användare, inte kunde komma åt bland annat Facebook, Twitter och Youtube.

De dns-servrar som är placerade i Kina blockerar trafik till många olika webbplatser såsom sociala nätverk och Youtube. När informationen från dessa dns-servrar replikerades till flera internetleverantörer i USA och Chile begränsades berörda användare på samma sätt som kinesiska internetanvändare.

Säkerhetsexperter försöker nu komma underfund med hur problemet kunde uppstå. Enligt flera rapporter verkar det som om minst en internetleverantör i USA har hämtat dns-information från den svenska internetleverantören Netnod, vilket har så kallade rotservrar placerade i Kina.

Kurt-Erik Lindqvist på svenska Netnod hävdar att det inte var hans företag som skickade ut den felaktiga dns-informationen.

Danny McPherson, säkerhetschef på säkerhetsföretaget Arbor Networks, tror att problemet härstammar från andra datorer på det kinesiska internet.

– Jag tror inte det här problemet uppstod avsiktligt, det var ett tekniskt misstag. Det visar dock hur enkelt det är att skada internettrafiken på ett sätt så att nätverk inte uppför sig som de ska, säger han.

Problemet har nu åtgärdats och de drabbade internetanvändare i USA och Chile har återfått sin normala interntåtkomst.

IDG News