Forskningslaboratoriet Lawrence Livermore National i USA, som vanligtvis sysslar med forskning kring kärnvapen och liknande, har utvecklat en metod för att fjärrstyra implantat i människokroppen.

Det gäller exempelvis implantat på hörsel- och synnerverna som kan återställa hörsel och syn, där implantatet stimulerar nerven direkt.

De fjärrstyrda implantaten kopplas till en millimeterlång silikontub. Tuben har guldpartiklar i ena änden och när en elektrisk puls skickas genom tuben skapas ett magnetfält som kan användas för att styra implantatet.

Implantatet kan exempelvis injiceras i närheten av sin "destination" och förflyttas genom en elektromagnet utanför kroppen. När det väl är på plats fungerar guldpartiklarna som elektroder och skickar signaler från ledningarna i implantatet till nerverna.

Att söka ett medicinskt patent är kanske inte riktigt i linje med Lawrence Livermores vanliga verksamhet, men även om det kan komma till nytta i sjukvården, så hoppas man att metoden också ska kunna användas för att sätta ihop miniatyrvapen, rapporterar New Scientist.