När Emil Eifréms företag Neo Technology nyligen släppte den första skarpa versionen av graf­data­basen Neo4j var det efter tio års utvecklande. Mentalt betyder det mycket att den äntligen nått version 1.0.

– Det känns som ett jätteavstamp. Det avslutar ett projekt för oss. Alla i företaget har varit fokuserade på releasen och nu fick vi äntligen ut den, säger han.

De åtta anställda samlades för en skål och ett firande – som varade i en halvtimme. Sedan var det dags för tre timmars videomöte med en amerikansk kund.

Offentliggörandet av släppet skedde via Twitter. När CS träffar 31-årige Emil Eifrém i hemstaden Malmö dagen efter lanseringen har det retweetats hundratals gånger, bland annat av Amazons teknikchef Werner Vogel.

Lugnet har tillfälligt lagt sig och Emil Eifrém har klämt in intervjun innan han två dagar senare åker till Indien, i första hand för att gå på bröllop, i andra hand för att prata med potentiella kunder.

Under lunchen före intervjun hinner han med att föra ett ingående resonemang om marknadsekonomins fördelar, bli upprörd över hur radikalfeministerna skadat förtroendet för feminismen och berätta om varför han helst äter vegetariskt, innan han lite uppgivet konstaterar att han pratar för mycket.

Det politiska och sociala intresset är stort. Det har gjort det självklart att använda öppen källkod i den grafdatabas som hans företag utvecklar.

– It är en maktfaktor och all makt behöver transparens. Det finns många system som fyller oerhört kritiska funktioner i våra liv och som det inte finns någon insikt i. Det skrämmer mig. Jag tycker att all infrastruktur bör vara fri och öppen. Om man sedan kan göra en business kring det är det ännu bättre, säger Emil Eifrém.

Grafdatabasen som Neo jobbar med kvalar in i den så kallade NoSQL-rörelsen, som formligen exploderat i popularitet under det senaste året. Neo Technologys affärsidé består i att skapa en kommersiell databas som bygger på öppen källkod.

Databaserna inom NoSQL-rörelsen kan ses som en reaktion mot de traditionella relations­databaserna som lagrar data i tabeller. Genom att lagra data på andra sätt blir NoSQL-databaserna mer flexibla och kan snabbare hantera stora mängder komplexa data. Framför allt har NoSQL uppmärksammats efter att stora webbföretag som Google, Amazon och Facebook skapat sina egna versioner.

Under 2009 hölls flera konferenser om ämnet i USA. Just nu planerar Emil Eifrém Europas första konferens tillsammans med Øredev och Redmonk. Den går av stapeln i London
i slutet av april.

– Det blir det största NoSQL-eventet i världen hittills, med talare från Twitter, Digg och BBC bland annat, säger han.

För Emil Eifréms del började det hela för elva år sedan, när han jobbade på Windh Technologies. Med en kollega började han fundera på om det fanns något smartare sätt att hantera de data som företagets dokumenthanteringssystem genererade.

– Vi kom fram till att allting i världen är uppbyggt av nätverk. Varför trycker vi då ner data i fyrkantiga tabeller? Det här var vid en tidpunkt när jag var ung och naiv nog att köra på en teknisk idé när jag fick en, säger han.

Tillsammans med tre indiska studenter tog de fram vad som skulle bli början till databasen Neo4j och Windh Technologies började använda den i sin verksamhet.

Under åren runt dotcomkraschen var det ingen som pratade om ett alternativ till den härskande relationsdatabasen. Men runt 2006 började det plötsligt röra på sig i databasvärlden.

– Vi tänkte att det var dags att ta det vi har byggt och göra något separat av det. Vi kände att vi ville få ut den till fler människor och hade känslan av att ”vi kan ta över världen med det här”.

2007 fortsatte Emil Eifrém och Johan Svensson utvecklingen i det egna bolaget Neo Technology.

I dag är företaget placerat i inkubatorn Mincs lokaler i centrala Malmö. De anställda delar på två mindre rum vägg i vägg med en annan Malmöstartup, bildsökföretaget Polar Rose.

– Egentligen vill vi ha deras stora hörnrum, vi bråkar lite om det, säger Emil Eifrém och skrattar.

Hans företag har i nuläget ett 20-tal betalande kunder, bland annat flera av de stora svenska universiteten. I slutet av förra året tog företaget in 17 miljoner i riskkapital. Planerna är att anställa fler, men med it-bubblan i minnet vill Emil Eifrém inte att bolaget växer för snabbt.

Även om han är utvecklare i grunden har han som chef över företaget tvingats ta ett steg bort från den dagliga utvecklingen. Men möjligheten att bestämma över sin egen tid, och att kunna vara fri att testa olika idéer – ibland lyckade, ibland mindre lyckade, väger över.

– Det är fantastiskt att kunna lägga upp en strategi för att få ut det här till hela världen, säger han.

Efter Indienresan står Stockholm, London och två vändor till USA på schemat. Företaget sätter mest fokus på USA i nuläget. Det är där de betydelsefulla människorna i branschen finns.

– Jag tror på Tim O’Reillys analys om att det gäller att övertyga alfanördarna. Resten kommer av sig självt.

Neo vill helst skaffa kunder bland välkända och synliga företag, som sociala nätverk-sajter, för att kunna visa upp goda exempel. Det skulle hjälpa att affärsmässigt etablera grafdatabasen som något att räkna med. Kanske skulle den ultimata bekräftelsen vara när analysföretaget Gartner sätter graf­data­basen som en egen kategori när det gör analyser över utvecklingen i it-branschen.

– Av något slags slump, tillfällighet och tur har vi lyckats komma så rätt i tiden. Det här är superhett just nu och vi har jobbat med det i tio år. Det är nu det gäller. Jag har svårt att se att jag kommer att få en sådan här chans igen.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden

Fakta

Namn: Emil Eifrém.
Yrke: Vd och grundare, Neo Technology.
Ålder: 31 år.
Familj: Två yngre systrar, föräldrar.
Bor: Malmö.
Fritidsintressen: Vet inte skillnaden mellan jobb och fritid.
Gör mig glad: Människor som brinner för något.
Gör mig arg: Kortsiktigt tänkande.
Favoritmat: Asiatiskt.
Favoritdryck: Det belgiska ölet Gulden Draak.
På nattduksbordet: Bok om Kanban och ”The history of nations”, en flygbiljett, investeringspapper från oktober och ett glas vatten.

... sitt musikintresse:
– När jag var 24 år pluggade jag klassiskt piano på Glimåkra folkhögskola ett år, och kom in på Malmö musikhögskola efter det. Men jag kände att det var det tekniska som jag ville satsa på professionellt. Grejen är att jag skulle ha blivit en kompentent pianist, men jag skulle inte ha nått världsklass. Då blev det mycket mindre intressant.

... den obefintliga skillnaden mellan jobb och fritid:
– Om jag tar en fika med en polare så pratar vi om allt möjligt, bland annat jobb. När jag läser artiklar hemma så handlar de till stor del om sådant som gör mig bättre på mitt jobb. Att var borta från twitterfeeden gör mig stressad. Om jag hade 100 miljoner på banken skulle jag fortfarande göra det jag gör i dag.

... vad han gör om tio år:
– Antingen är jag ekonomiskt oberoende och gör bara det jag tycker är kul, för att Neo Technology har gått så fantastiskt bra. Eller så är jag mellanchef på Ericsson. Om tio år kommer jag att vara småbarnsförälder och jag kan inte se mig själv köra en startup när jag har små barn.