Hisnande, tyckte Ica Bankens vd Jörgen Wennberg när transaktionsvolymerna ett par år efter starten nådde 400 miljoner kronor per år. Det var då. Nu flödar 70 miljarder kronor om året genom betalterminalerna.

– Bakom varje transaktion står en människa med ett kort, som absolut inte vill få beskedet att det är stängt eller att det inte går att få kontakt med banken. Det är vår kärnaffär: i kassan på fredag eftermiddag klockan 17:38 – och då ryker det i systemen, kan jag berätta – vill kunden bara dra kortet, betala och gå. Det finns inget annat, säger Jörgen Wennberg.

Icas bankverksamhet började med kedjans satsning på kundkort i slutet av 1980-talet. Det främsta skälet till korten var bankernas kortavgifter – pengar Ica ogärna ville bli av med. I stället skapades en egen kortlösning, som togs fram på it-intensiva Ellos i Borås, då ägt av Ica.

Tio år senare var kundkorten inte nog, det var dags att starta bank.


Självklart centrum. Ica Bankens vd Jörgen Wennberg förklarar att it är själva kärnan i verksamheten. ”It är ingen logistikavdelning på banken. It är en del av affärsledningen”, säger han.

– Då fanns det redan mycket kunskaper om internetbanker, så vi gick ut med förfrågningar både till svenska och utländska banker för att se vem som skulle kunna supporta oss. Ju mer vi tittade desto mer insåg vi att alla som håller på med det här använder gamla, tunga, Cobolbaserade system.

– Vi tänkte att ska vi kliva in i de här gamla miljöerna kommer den pengen att vara så jädra mycket högre än om vi bygger modernt på Microsoft och Unix. Det går nog bra att skruva ihop en bank på egen hand.

Grunden i systemet heter Activebank, en lösning som köptes in från Financial Objects. Nyligen har Ica köpt loss källkoden till den variant som implementerats.

– Det känns strategiskt väldigt bra. I och med det får vi möjlighet att göra lite nya trevliga lösningar också, säger Jörgen Wennberg.

Hur ska man då karakterisera Ica Banken? En bank, ja, men inte med den gängse affärsidén. Även om den går med vinst och levererar pengar till moderbolaget är inte det huvudsyftet.

– Vi är till för att sänka Ica ABs och Icahandlarnas kostnader för kortanvändning och penningflöden. Vi är också där för att stärka kundernas lojalitet till just Ica. Det kan tyckas vara en märklig affärsidé, men vi är en märklig bank.

Det är inte bara betalningar av livsmedel som banken handlarna stöttas med. Via banken sköts även spel på ATG och Svenska Spel, laddning av telefonkort och så vidare. Genom att börja låta kunderna också ta ut pengar i handlarnas kassor har de också kunnat öka servicen samtidigt som rånrisken minskas när kontanterna försvinner från kassan. Uttagstjänsten säljer Ica Banken också till Nordea, LF Bank och Swedbank.

Jörgen Wennberg kallar Ica Banken ”ett it-företag med en banklogga”. It genomsyrar hela verksamheten. Ändå är it-organisationen väldigt liten, av bankens 275 helårsarbetare är det runt 45 som arbetar med att utveckla it-systemen och 80 med drift och förvaltning. Då är outsourcing inte något alternativ.

– Jag förstår att andra tittar på outsourcing, för att bli av med de gamla tunga system de har. Vi har inte den ryggsäcken. Vi levererar alla tjänster en privatperson kan få i en storbank. Jag skulle vara lite skraj om jag satt på en sådan och såg lilla Ica Banken leverera de här produkterna på 45 man.

– Så länge andra ser ut som de gör blir det här den stora hävstången. Vi bygger framtidens banklösning och för det behövs inte så mycket folk, inte så tunga system.

I stället för att outsourca involveras it-personalen i bygget. En platt organisation med högt i tak är nyckeln.

– It är ingen logistikavdelning på banken. It är en del av affärsledningen, självklart sitter min it-chef i bankledningen, självklart är it och verksamhetsutveckling tätt sammanflätade med varandra.

– Kan man koppla ihop duktiga it-människor som kan tänka affär med affärskreatörer som vågar tänka it, då blir resultatet jäkligt starkt.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden

Fakta

... sidoverksamheter: ”Sedan fem år hanterar vi all asylutbetalning i Sverige. Som en utveckling på det har vi nu också vunnit Riksgäldens stora upphandling på kontantkort. Det är kort som kommuner kan beställa för engångsutbetalningar, domstolsverket kan ha för engångsutbetalningar till vittnen eller Försäkringskassan till sådana som saknar bankkonton. Det var bara vi som var med i upphandlingen, varför vet jag inte. Vi satte fyra personer på det här och så sydde vi ihop det.”

... internetbanken:
”Budgetverktyg och möjligheter att göra grafer har vi haft sedan starten. Vi tar dock inte in kvittona i banken, det är höga murar till Icas övriga verksamhet och det finns ingen sammanblandning med bonussystemen.”

... att betala trådlöst:
”Om framtidens betalning är med mobiltelefoni måste någon plöja ner en jädra massa pengar i att hitta en infrastrukturlösning. Rfid-lösningar för kontaktlösa kort är snabbare, men än så länge för dyra – ett rfid-kort kostar 5–6 gånger så mycket som ett chipskort. Men det är väl ingen stor hemlighet att vi har rfid-antenner i de terminaler vi rullar ut i år.”

... chipsfloppen:
”2001–2002 köpte vi terminaler som var förberedda för emv-chips. Sedan var det någon som knäckte koden och en ny generation chips togs fram. Det innebär att de terminaler vi har ute nu inte fungerar. Under året ska vi äntligen byta ut alla terminaler på Ica i Sverige, 6 600 stycken.”

Startade: 2001.
Vd: Jörgen Wennberg.
Omsättning: 600 miljoner kronor (2008).
Rörelseresultat: 132 miljoner kronor (2009).
Antal anställda: 275.
Verksamhet: Bank- och transaktionstjänster.