Förutom Telenorkunder så har abonnenter hos Telia och Com Hem drabbats av störningarna. Problemen började vid halv elva under förmiddagen när en fiberkabel tillhörande infrastrukturbolaget Skanova grävdes av.

Enligt Malin Persson, presschef på Skanova, så är det oklart hur kabeln har kunnat skadas. Vid grävarbeten måste först en kontroll av vilka kablar som är dragna på platsen göras och huruvida det har gjorts och vägarbeterna grävt för djupt får de kolla på senare.

– Just nu är det viktigaste att laga den skadade kabeln. Våra tekniker är på plats och arbetet är beräknat att vara klart vid åtta i kväll. Nu håller vi på att skarva in ny kabel för att ersätta den skadade delen, säger hon.

En av de som drabbas värst av den trasiga kabeln är webbhotellet FS-Data som har Telenor som internetleverantör. För de kunder som har sina servrar driftade av företaget styrs trafiken om till deras andra internetleverantör.

– Vi har styrt om det som går att styra om. Tyvärr gäller inte det våra största kunder. De som driftar sina egna servrar kan vi inte styra om, säger företagets vd Fredrik Sköld.

För att undvika liknande problem i framtiden ska de byta redundansteknik så även dessa kunder kan styras om.

Enligt Alexandra Carlsson, informatör på Telenor, är det knappt 2000 kunder som blivit av med sin uppkoppling. Det är abonnenter i delar av Helsingborg och Falkenberg som har drabbats.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden