När jag kommer upp på det lilla kontoret på Dalagatan i Stockholm, några våningar under ligger Vin- och sprithistoriska muséet, står borden huller om buller. Företaget växer just nu över sina breddar och hoppas få kontrakt på ytterligare ett våningsplan i den stora byggnaden.

Vd:n Rohit Bhatia visar mig snabbt ett exempel på Seamless applikation, en kille i Kongo som säljer kontokortspåfyllningar. Enbart utrustad med en mobiltelefon av enklaste modell. Kunderna köper oftast påfyllning bara för några få kronor, mer har de inte råd till. Det är grundtekniken i företagets plattform ERS 360.

Det senaste, och det som företaget tror kommer att leda till störst tillväxt, är den mobila plånboken. Den använder samma grundplattform som kontantkortspåfyllningen, men skapar ett slags virtuellt bankkonto hos mobiloperatören.

Användaren går till operatörens försäljningskontor, sätter in pengar på sitt konto och kan därefter använda det för att betala räkningar eller göra överföringar till släktingar och bekantas konton. Bara med hjälp av en kod på mobilen.

Tekniken är speciellt anpassad för en massmarknad och utformad så att det ska vara enkelt att använda för de fattigaste människorna i utvecklingsländerna. Den ska klara överföringar på maximalt fem, men som värst tio, sekunder i gsm-nätet.

Grundplattformen är en egenutvecklad transaktionsmotor som ska klara hundratals miljoner transaktioner per dag. Billig öppen källkodsteknik används som bas, i botten en MySQL-databas, Java som utvecklingsplattform och Red Hat Linux som operativsystem.

– Våra konkurrenter är företag i Indien med mycket billig arbetskraft. Vi måste vara så kostnadseffektiva vi kan, säger Rohit Bhatia, vd på Seamless Distribution.

Företaget har just nu 75 anställda, 45 i det svenska företaget och 30 utkontrakterade i Indien. Det arbetar människor med drygt 15 nationaliteter på företaget.

Grundaren Mikael Signarsson är fortfarande ombord, med ansvar för affärsutveckling. Men det var när indiern Rohit Bhatia hoppade av sin post som ansvarig för tjänster på den indiska jätteoperatören Bharti Airtel 2006 som det tog fart på riktigt. Han flyttade till Sverige som den tolfte anställde på Seamless.

– Jag blev väldigt imponerad av tekniken när jag såg den. Jag tänkte att det är en oslipad diamant. Men den måste komma utanför Nordens gränser för att nå sin fulla potential, säger Rohit Bhatia.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden

Fakta

Startades: 2001.
Sysselsätter: Totalt 75 personer, varav 45 i det svenska företaget, jämfört med 22 personer i slutet av 2008.
Resultat efter finansiella poster: 4,3 miljoner kronor i vinst 2009, jämfört med 443 000 kronor 2008.
Omsättning: 40,1 miljoner kronor 2009, jämfört med 28,9 miljoner kronor 2008.
Ägare: De största ägarna är styrelseledamöterna Dan Walker och Peter Fredell, samt finansmannen Patrik Gransäter.
Historik: Den första produkten byggdes 1999 enligt företagets grundare Mikael Signarssons idéer. Det svenska systemet för laddning av kontantkort via bankerna lanserades 2006.
Övrigt: Har sin huvudsakliga kundbas i Asien, Mellanöstern och Afrika. Huvudkontoret och utvecklingsavdelningen ligger i Stockholm. Noterat på First North.

När man pratar mobila betalningar i Sverige brukar det handla om nfc-teknik, near field communication. Den använder en radiosändare i telefonen vilket gör att telefonen direkt kan registrera betalningar, ungefär som trådlösa månadskort i kollektivtrafiken. Enligt Seamless Rohit Bhatia finns det för närvarande ingen bra affärsnytta för svenska operatörer för mobila betalningar över huvud taget. Och för utvecklingsländer är nfc ännu för dyrt och outvecklat. För att vara på den säkra sidan har Seamless ändå nfc-lösningar på gång.

Det formligen kokar i Innovations-sverige och massor av spännande tekniklösningar dyker upp över hela landet. I en artikelserie berättar vi om några av de hetaste utmanarna.