Många webbutvecklare anser att deras arbete försvåras av Microsoft eftersom företaget webbläsare Internet Explorer, IE, i många fall beter sig annorlunda än andra webbläsare. Det innebär att webbutvecklarna ofta tvingas koda olika versioner av webbsidorna – en för IE, och en för de andra webbläsarna.

Microsoft är väl medvetna om problemet, och de senare versionerna av IE beter sig allt mer likt de andra webbläsarna på marknaden. Många webbutvecklare förhåller sig dock fortfarande avogt inställda till IE, och Microsoft har därför inlett en charmoffensiv mot utvecklarna inför lanseringen av nästa version av webbläsaren, IE9.

Enligt Giorgio Sardo, teknisk webbevangelist på Microsoft, är strategin att vara mer transparenta och öppna.

– Det är viktigt att lyssna på webbutvecklarna, säger han.

Microsoft har därför bestämt sig för att förhandsversioner av IE9 ska släppas kontinuerligt, ungefär var åttonde vecka, för att utvecklarna ska kunna lära sig de nya funktionerna, testa dem och ge återkoppling.

– Jag älskar webbutvecklarcommunitys och att få återkoppling från dem, säger Giorgio Sardo.

Den här kvällen gästar han webbutvecklareventet Geek Meet i Stockholm för att försöka flirta med de drygt 130 svenska utvecklare som samlats för att dricka öl och nätverka. När han stiger upp på den lilla scenen är publikens avvaktande inställning påtaglig, och när han nämner Internet Explorer 6 börjar burop ljuda i lokalen.

Men Giorgio Sardo låter sig inte nedslås. Dels är han van vid att möta ett massivt motstånd när han talar om Internet Explorers förträfflighet, och dels är han övertygad om att den skarpa versionen av Internet Explorer 9 kommer att slå alla med häpnad och vinna även de mest svårflirtades gunst.

– Ledordet för IE9 är interoperabilitet. Vi jobbar för att utvecklare bara ska behöva bygga allt en gång och att det sedan ska fungera i alla webbläsare, säger han.

Enligt Giorgio Sardo är ambitionen att IE9 ska följa alla webbstandarder till punkt och pricka.

– Men om alla webbläsare stöder samma standarder, vad finns det då för skillnad mellan de olika webbläsarna? Jo, prestandan är skillnaden.

Han hävdar att Internet Explorer 9 kommer att kunna köra applikationer mycket snabbare än de konkurrerande webbläsarna, tack vare att IE9 använder både cpu:n och den grafiska processorn i användarens dator.

– Vi är först med att implementera full hårdvaruacceleration. De andra webbläsarna kommer säkert i fatt i framtiden, men när vi släpper IE9 kommer den vara överlägsen när det exempelvis gäller att kolla på hd-video i fullskärmsläge, säger Giorgio Sardo.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden

Fakta

Den senaste versionen av Microsofts webbläsare Internet Explorer, version 8, släpptes i mars 2009.

Det är fortfarande inte bestämt när nästa version, IE9, ska släppas – det beror mycket på vilken återkoppling utvecklarna ger på förhandsversionerna, enligt Giorgio Sardo, teknisk webbevangelist på Microsoft.

Giorgio Sardos blogg hittar du här
.

Geek Meet är en oberoende mötesplats för webbutvecklare. Ungefär var tredje månad samlas 130–170 webbutvecklare för att dricka öl, nätverka och lyssna på en eller flera inbjudna talare.

Bakom Geek Meet står webbutvecklaren Robert Nyman. Eventet flyttar runt mellan olika företag som håller med lokal samt mat och dryck. Värd den här gången var Valtech. Det är oftast kostnadsfritt att delta.

Mer information om Geek Meet finns på Robert Nymans blogg.