Under de senaste åren har Intel legat i framkant när det gäller utvecklingen av processorer för servrar. Men nyligen lanserade AMD serien Opteron 6100 ”Magny-Cours” som går att få med tolv kärnor, att jämföra med Intels modeller som bara har åtta kärnor.

– AMD har definitivt kommit i fatt Intel nu, säger Magnus Wetterberg, HPs produktchef för servrar.

Han presenterar en lång rad nya servrar i serien G7 där varje server kan förses med 24 processorkärnor och 256 GB minne.

– Den här utvecklingen innebär att servrarna får fördubblad prestanda och att kunderna får dubbelt så mycket för pengarna, säger Magnus Wetterberg.

Han noterar att prestandan i HPs G7-serie är minst 20 gånger högre jämfört med G4 som kom för fyra fem år sedan.

– Mest intressant är kanske att dagens servrar inte drar mer ström trots att de klarar så mycket mer, säger Magnus Wetterberg.

De nya servrar som försetts med Opteron 6100 är Proliant DL 385, DL165 och SL165. Senare under våren kommer även HPs bladservrar att uppgraderas till den nya G7-plattformen.

Bland övriga leverantörer som är på gång med nya Opteronservrar märks Dell, IBM, Cray och, lite överraskande, Acer. Uppgiften om att Acer ska satsa på servrar kommer från AMDs Asienchef Ben Williams som till IDG News säger att Acer ska rikta in sig på servrar för både små och stora företag.

På Acers svenska kontor finns inte mycket information att hämta kring vad detta innebär för den svenska marknaden.

– Jag har tyvärr ingen information om detta, säger Acers produktchef, Magnus Lilja.

Amerikanska Supermicros svenska distributör, Eco-Finder, är på gång med flera modeller som uppgraderats till nya Opteron, exempelvis 2U Twin som rymmer fyra processorer med vardera tolv kärnor. Den tyngsta modellen är i formatet 7U och rymmer hela 240 kärnor samt minne på 640 GB.