Förhandlingarna mellan Beatles skivbolag Apple Records och Steve Jobs Apple Computer handlar om en gammal varumärkestvist mellan bolagen och skadeståndet kan bli mycket stort eftersom fallet gäller både den framgångsrika nätbutiken Itunes Music Store och mp3-spelaren Ipod.

Meningarna går isär om huruvida Apple Computer har rätt att leverera musik med ny digital teknik. I överenskommelsen från i början av nittiotalet, där Apple Computer betalade 26 miljoner dollar för att undvika en rättegång, ingår nämligen att datorföretaget inte får sprida musik på fysiska media.

Apple Computer förväntas argumentera för att man har rätt till att fortsätta verksamheten på Itunes Music Store eftersom den handlar om digital överföring, skriver The Times.

Efter att Steve Jobs startade sitt Apple Computer 1976 tog det bara fem år innan han blev stämd av det brittiska skivbolaget för varumärkesintrång. Den gången nöjde sig britterna med 80 000 dollar i skadestånd och ett löfte om att Jobs skulle hålla sig borta från musikindustrin.

Men bara åtta år senare, 1989, lanserade datortillverkaren ett program för att skapa musik och bolagen råkade återigen i luven på varandra.

1991 nåddes överenskommelsen att Apple Records får rätten till "konstnärliga musikaliska alster" medan Apple Computer får använda namnet när det gäller "produkter och tjänster för att spela, reproducera och på andra sätt leverera musikaliskt material". Och att skivbolaget fick 26 miljoner dollar.

Ingen av Apple Records ägare, Sir Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono och Olivia Harrison kommer att finnas på plats vid förhandlingarna som leds av domaren Justice Mann, en uttalad förespråkare för musik och datorer.