Momail föddes ur frustration. Roger Grönberg försökte att skicka bilder och pdf-dokument från datorn till sin nyinköpta mobil. Trots att telefonen enligt försäljaren skulle klara av e-post gick det inget vidare.

– De bifogade filerna var helt enkelt för stora, säger Roger Grönberg som både blev irriterad och såg en affärsidé.

Tillsammans med James Palm löste han problemet. Fast det krävdes belåning av hus och hem innan Momail var färdigt. Användaren behöver inte hämta och installera ett klientprogram utan kan dra nytta av det mejlprogram som redan finns i mobiltelefonen.

– Oavsett prisklass har nästan alla mobiler ett förinstallerat e-postprogram, säger James Palm som förklarar att tricket är att anpassa meddelandena till mobilen i stället för tvärt om.

Mejl och bilagor formateras så att de ser bra ut i mottagarens mobil. I stället för att skicka en megabytestor digitalbild – som ändå inte kommer till sin fulla rätt på en liten skärm – komprimeras den.

Momail fungerar på omkring 1 800 olika telefonmodeller. Plattformen hanterar mer än hundra olika filformat. Inte nog med hastighetsvinsten vid mottagning av filer som i optimerat skick är upp till 99 procent mindre än originalen – dessutom minskar belastningen i telenäten. Under fjolåret sparade Momail 50 miljoner kronor åt sina användare i minskade kostnader för dataöverföring.

– Just på grund av kostnadseffektiviteten har vår operatörsoberoende lösning blivit särskilt populär i länder där mobiltelenäten är under uppbyggnad och kapaciteten är begränsad.

Det som inledningsvis marknadsfördes som en cool gratis mejltjänst har utvecklats till en bandbredssnål distributionsplattform.

Egenutvecklade Zero Logon Technology gör att det räcker med några knapptryckningar för att från mobilen skicka en bild till exempelvis Flickr eller Facebook, alternativt uppdatera sin Twitterstatus.

– Flera kinesiska operatörer, bland annat Ufida Mobile, erbjuder Momail till sina kunder och nästa steg för oss är att öppna kontor i Singapore.

Roger Grönberg sneglar på klockan. Om fyra timmar är det dags för honom att kliva ombord på flyget. Han befinner sig numera mer på kontoret i Peking än bland sina anställda i Stockholm och skånska Bunkeflostrand.

Momails utvecklare är utspridda på företagets olika kontor. James Palm, som sköter verksamheten på hemmaplan, säger att det fungerar bra:

– Vi har hittat rutiner för samarbete över såväl tidzoner som geografiska avstånd.

 
Detta är en artikel från Computer Sweden, Sveriges största nyhetstidning inom it - där teknik möter affärer.

computersweden.se Twitter Facebook Nyhetsbrev

Fakta

  • Momails patenterade teknik Mmope (Mobile message optimization and protection engine) optimerar e-posten för mottagande mobiltelefon. Bilder, kalkyler, presentationer och andra bilagor komprimeras och roteras för att passa bildskärmen.
  • Att optimeringen fungerar bevisas av den analys som gjorts av de filer som tagits emot med Momailtelefoner under första halvåret 2009. De var i genomsnitt 12 procent av ursprunglig storlek.
  • Originalfilerna sparas i Momails servrar. Därmed är det möjligt att skala om en bild när den skickas vidare från en mobil till en annan. För att slippa spam och virus i mobilen filtreras all trafik med hjälp av Ironport.
  • Att optimeringen fungerar bevisas av den analys som gjorts av de filer som tagits emot med Momail-telefoner under första halvåret 2009. De var i genomsnitt 12 procent av ursprunglig storlek.
  • Originalfilerna sparas i Momails servrar. Därmed är det möjligt att skala om en bild när den skickas vidare från en mobil till en annan. För att slippa spam och virus i mobilen filtreras all trafik med hjälp av Ironport.

Grundat: 2005.
Sysselsätter: 25, varav hälften är utvecklare medan den andra hälften jobbar med försäljning.
Omsättning: 19 miljoner kronor. Nästa år ska verksamheten för första gången gå med vinst.
Ägare: Sjätte AP-fonden, Bonnier Invest, grundarna och ett antal affärsänglar.
Historik: 2008 gjordes en nyemission som gav 35 miljoner kronor.
Övrigt: Vann pris som bästa meddelandeapplikation för konsumenter vid 2009 års upplaga av konferensen Global Messaging.