Filmen som visar hur civila skjuts ihjäl från en amerikansk helikopter i Irak 2007 spreds blixtsnabbt och hade snart visats flera miljoner gånger. Många Facebookanvändare försökte lägga ut länken till sajten där filmerna hade publicerats, men möttes då av ett felmeddelande. Materialet var för stötande, hette det.

När CS på tisdagen kontaktade Jan Fredriksson, Facebooks representant i Sverige, kände han inte till att länken skulle ha blockerats. Han tog i sin tur kontakt med företagets huvudkontor i USA, där man meddelade att filmen inte blockerats avsiktligt.

– Den togs ner av misstag, säger Jan Fredriksson.

Spärren lyftes omgående på tisdagskvällen, svensk tid.

– Facebook har ett system som är en kombination av automatik och att handläggare tittar på länkarna manuellt. Den automatiska funktionen slog till och blockerade av någon anledning länken, säger han.

Den läckta filmen lades ut på nätet av Wikileaks, en webbplats som publicerar läckta dokument och andra uppgifter.

Varför den automatiska spärren slagit till är oklart, men en förklaring kan vara att många användare snabbt rapporterade sajten som stötande så snart den dök upp. Något som talar för detta är att länken i fråga fungerade om man bytte ut den sista delen i domännamnet från .org till .com.

Sajten i fråga nås på adressen collateralmurder.org, men även collateralmurder.com fungerar som en alternativ adress.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden