Försäljningen av AndreasViklund.com kan bli en av de mest lönsamma affärerna kring ett domännamn i Sverige genom tiderna. Det högsta budet låg på 88 000 euro, motsvarande 850 000 kronor, redan på onsdagseftermiddagen. Men när den riktiga budgivningen drar i gång klockan 14 på torsdagen väntas priset sticka i väg rejält, kanske upp till flera miljoner kronor.

– Jag har inga förväntningar alls egentligen, men det vore kul att kunna arbeta vidare med sajten, säger Andreas Viklund.

Exklusiva domännamn inbringar ofta stora pengar till säljaren. Men i det här fallet är det i första hand sajtens popularitet, inte själva namnet, som är tilltalande. Andreasviklund.com har pagerank 9 hos Google, den näst högsta klassningen en sajt kan få hos sökmotorn. Hög rankning hos Google innebär många besökare till sajten, webbtrafik som senare kan användas för till exempel reklamintäkter.

Bakgrunden är att webbdesignern Andreas Viklund sedan 2005 gjort mallar till webbplatser och bloggar som har blivit mycket populära. Eftersom varje mall innehåller en länk till Andreasviklund.com har detta gett 80 miljoner länkar från 60 000 olika domännamn, enligt Nikke Lindqvist, expert på sökmotoroptimering. Antalet länkar är centralt för hur viktig Google bedömer en webbplats att vara.

Sajten började inbringa pengar. När Skatteverket fick upp ögonen för det krävdes han på skatt, så mycket att det till slut ledde till en konkurs. Nu ska intäkterna från domännamnet betala för skulderna. Redan nu ser pengarna ut att räcka, med råge.

– Det gör det utan problem i dagsläget. Nu ska jag ställa allt till rätta och är tacksam för att jag har möjlighet att göra det.

Enligt Andreas Viklund har flera kända it-entreprenörer, i första hand i Sverige, redan hört av sig och visat intresse för sajten.

Bud kan läggas redan nu, men klockan 14 på torsdagen börjar nedräkningen. Då förlängs auktionstiden med tre minuter för varje nytt bud som läggs. När inga fler bud inkommer är det klart för att skriva kontrakt.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden