USA vill få till stånd ett bättre upphovsrättsskydd i Kina, samt att förbereda för samtal om utökad handel mellan de två länderna.

Den amerikanska handelssekreteraren Carlos Gutierrez har bland annat mött premiärminister Wen Jiabao, vice premiärminister Wu Yi och handelsminister Bo Xilai för att reda ut problemen.

- Kina har inte levt upp till sitt ansvar när det gäller upphovsrättsskydd, säger Chris Israel, koordinator för det amerikanska handelsdepartementets globala program för upphovsrättsfrågor.

Han beräknar att amerikanska företag förlorar minst 2,3 miljarder dollar per i år till följd av piratkopieringen.

Piratkopieringen är en ständig källa till irritation i relationerna mellan USA och Kina, där en mängd piratkopierade varor, inklusive dvd-skivor, program och kläder varit tillgängliga för försäljning under lång tid.

Gutierrez höll ett tal för studenter under måndagen i staden Chongqing, där han tryckte på vilka fördelar Kina skulle få genom att skapa ett bättre upphovsrättsskydd.

- En studie visar att om Kina minskade andelen piratkopierade produkter från 90 till 80 procent fram till 2009, kommer det att innebär att 6,5 miljarder i ökade skatteintäkter, säger Gutierrez till IDG News. Därmed skulle man kunna skapa 2,5 miljoner nya jobb.

- Från USAs perspektiv är varumärkes- och upphovsrättsskydd den mest brännande frågan i relationen mellan de båda länderna, fortsätter han.

Enbart den amerikanska filmindustrin, Motion Picture Association, som representerar de större filmbolagen i Hollywood uppskattar att deras förluster på grund av den kinesiska piratkopieringen uppgick till 2,7 miljarder dollar 2005.

I dag uppgår andelen piratkopiering på den kinesiska marknaden till 93 procent, beräknar organisationen. Skälet är framförallt en brist på politisk vilja, korruption och lokala protester.

de kinesiska myndigheter anser att det bästa landet kan göra är att bekämpa piratkopieringen, men att problemet inte kommer att försvinna över en natt.

Enligt branschorganisationen BSA, Business Software Alliance, har Kina den tredje högsta andelen piratkopierade program i världen. Bara Vietnam och Ukraina är värre.

BSA hävdar att den kinesiska piratkopieringen kostade 3,6 miljarder dollar år 2004.