Säkerligen drogs det en lättnadens suck på IBM svenska huvudkontor när det i morse stod klart att bolaget säkrat ett nytt femårigt megaavtal med en av sina absolut största nordiska outsourcingkunder – bankjätten Nordea.

Avtalet omfattar allt från stordator- och serverdrift till pc-arbetsplatser, lokala nät och helpdesktjänster för Nordea, som har 1 400 bankkontor och drygt 33 000 anställda på nordiska marknaden.

Det nya avtalet ger också Nordea möjlighet att vid behov växla in på nya teknikspår som cloud computing.

Varken Nordea eller IBM vill berätta vad det nya femåriga avtalet är värt. Men när bolagen skrev på sitt första outsourcingavtal 2003 uppgavs affären vara värd cirka 2,2 miljarder kronor årligen. Baserat på detta det nya avtalets värde uppskattas till upp mot tio miljarder kronor.

Nordea har tajta band med IBM på it-sidan. I samband med att IBM och Nordea skrev på sitt första outsourcingavtal bildades det gemensamma it-driftbolaget Nordic Processor. Nordea äger 51 procent av bolaget och IBM 49 procent. Nordic Processor tog över it-system och 900 av Nordeas it-anställda och sköter sedan dess it-driften åt Nordea på hela den nordiska marknaden.

Tidigare i år förnyade även en annan av IBMs stora outsourcingkunder ABB sitt outsourcingavtal med IBM.

 
Detta är en artikel från Computer Sweden, Sveriges största nyhetstidning inom it - där teknik möter affärer.

computersweden.se Twitter Facebook Nyhetsbrev