Ipaden handlar inte om elektroniska böcker eller tidskrifter. Den handlar om appar, precis som Iphonen.

På många platser är Iphonen för liten och datorn för stor. I vardagsrummet, i köket, i bilen, i skolan. Vi ser snart appar för de små, för köksfixaren, musikern, spelentusiasten och för tv-tittaren. Jag gissar att vi redan i vinter får se tv-produktioner som integrerar sändning, webb och app.

Den nya formfaktorn ger än mer bränsle till den högst verkliga appekonomin. Både användare och utvecklare jublar.

Jag tror inte konkurrenterna kan hota Apple utan att snabbt formera nya oheliga allianser. Den som följt marknadsutvecklingen kvartal för kvartal vet att det finns bara en eller möjligen två maktcentrum: Apple och Google med sina Androidkompisar.

De andra spelarna har på månader förlorat andelar som tagit år att vinna. När vi ser siffrorna för nedladdningar av appar och datatrafik är Apple som tre Goliat i jämförelse med sina konkurrenter.

Jag var i Seattle för några veckor sedan och bekantade mig med Microsofts nya Windows Phone 7.

Företaget har en lång väg att gå från Windows Mobile 6.5, en produkt som fått mer stryk av marknaden än få andra Microsoftprodukter. Det är alldeles klart att företaget är revanschlystet. En helt ny produktgrupp fick ansvaret att leda utvecklingen. Stjärntalanger från Xbox-, Zune-, Sharepoint- och Office-grupperna deltar.

Användargränssnittet i Windows Phone 7 liknar inte något annat. Androidgänget tittar noga på Iphonen och ritar av, men inte Microsoft. Du kommer antingen att älska eller hata nymodigheterna.

I övrigt har även Microsoft lärt sig mycket av Apple. Bland de inlärda läxorna finns gratis utvecklingsverktyg, en riktig app- och musiktjänst, konsistenta hårdvaruspecifikationer och ett ansvarstagande för uppgraderingar som går bortom tillverkare och operatörer. Utöver dessa tilltäppta luckor introduceras en unik integration med Xbox 360-communityn.

Det mest anmärkningsvärda från besöket i Seattle är dock inte produkten, utan känslan i rummet när produktcheferna berättade om vägvalen och besluten. Innerliga men dyrköpta insikter blandade med vibrerande revanschlust som nästan tangerade det personliga.

Jag tror att Microsoft har gjort det allra mesta rätt, och att de kan börja återta delar av marknaden. Åt vilket håll det lutar vet vi inte förrän om minst ett år, när marknaden har fått tid att ta ställning till nyheterna.

Under tiden analyserar vi vidare. Vad kan utgöra en tillräckligt stark konkurrent till Apple? Microsoft + Google? Oheligt var ordet.

Fakta

... skriver våra krönikörer om problem och möjligheter med att få affärsnytta av sina teknikinvesteringar. Alla har erfarenheter direkt från verkligheten. Varje månad kan du läsa Andreas Sjöström, Filip Ekstrand, Gunilla Etsare och Joakim de Leeuw.