Priserna på mobilt bredband skiljer sig dramatiskt mellan olika länder. I Österrike betalar abonnenter motsvarande 180 kronor i månaden för en 21-megabitsuppkoppling. Motsvarande tjänst i Australien går loss på inte mindre än 430 kronor, alltså mer än dubbelt så mycket.

Det visar en sammanställning från IDG News som jämför priser hos nio operatörer i lika många länder. Samtliga tjänster bygger på hspa-teknik, med en teoretisk maxhastighet på 21 megabit. I Sverige marknadsförs den dock med lägre hastigheter enligt en överenskommelse mellan operatörer och Konsumentverket.

Sverige tar andraplatsen med abonnemang för 249 kronor i månaden. Operatören Tres vd Peder Ramel säger att en avgörande faktor har varit att hålla priserna i nivå med adsl-uppkopplingar. Först när det mobila bredbandet prismässigt kunde jämföra sig med fast bredband tog försäljningen fart, enligt honom.

Amerikaner får i många fall betala dubbelt så mycket som européer. I både USA och Kanada tar operatörer som T-Mobile och Rogers Communications ut mellan 360 och 470 kronor per månad för en jämförbar tjänst.

Men allra dyrast är det i vidsträckta Australien, där en uppkoppling går loss på inte mindre än 540 kronor i månaden. En förklaring till den stora prisskillnaden kan vara Australiens relativt lilla befolkning som bor på en mycket stor yta. Det höjer kostnaden för att bygga och driva nät, vilket leder till högre priser för slutanvändaren.

21 megabit per sekund är den högsta hastighet som fått brett genomslag i 3g-näten. Lanseringen av lte, som ofta kallas 4g, är i full gång men ingår inte i kartläggningen. Inte heller kostnaden för modemet har tagits med i beräkningarna.