Flygstoppet efter det isländska vulkanutbrottet har fått många företag att ta till alternativa mötesformer, som video- och telefonkonferenser. På börsen Nasdaq OMX går videokonferenserna för högtryck som ett resultat av flera inställda flygresor.

– Hela teknikledningen skulle ha träffats i Stockholm nästa vecka, men våra amerikanska kollegor sitter i USA just nu och kommer inte iväg, säger globala it-chefen Carl-Magnus Hallberg, som även själv har fått ställa in en resa och köra videomöte istället.

Nasdaq OMX har fyra videokonferensanläggningar på kontoret i Stockholm, den största med plats för 18 personer. Företaget har möjlighet att köra videokonferenser med alla 34 kontor världen över.
I nuläget är alla rummen i Stockholm fullbokade. Eftersom svenska kontoret har många möten med kontoret i New York gör dock tidsskillnaden att belastningen blir något ojämn.

– Efter lunch går allt för högtryck säger Carl-Magnus Hallberg.

De interna resorna är, enligt Carl-Magnus Hallberg, lätta att ersätta. Svårare blir det med externa möten, som när säljarna träffar kunder. Men i nuläget försöker de ersätta även dem med videolösningar.

– Det blir ju inte lika bra som ett möte människa till människa. Det finns ett behov av att möta andra människor, framförallt i säljaktiviteter, säger Carl-Magnus Hallberg.

Urban Stärner är vd på Skiptrip, som hyr ut videokonferenslokaler. Från Stockholm kan de koppla ihop mötesdeltagare på 4000 platser världen över. Efter gårdagens flygstopp har Urban Stärner märkt av en markant ökning i antalet bokningar.

– Det är totalt fullbelagt i kommande bokningar. Någon skulle från Östersund till ett möte i Stockholm, men kunde inte komma ner. Någon annan ringde och bokade tre heldagar mot Puni i Indien, säger han.

 
Detta är en artikel från Computer Sweden, Sveriges största nyhetstidning inom it - där teknik möter affärer.

computersweden.se Twitter Facebook Nyhetsbrev