Att glömma en prototyp av en ännu inte lanserad modell av Iphone på en tysk bar i Redwood kan låta klantigt.

Men i amerikanska tidningar spekuleras nu i om det verkligen var klantighet eller om det handlade om ett utstuderat pr-trick från det annars så hemlighetsfulla Apple.

Hur det än är med den saken så är resultatet att det är positivt för Apple anser Micael Dahlén, professor i konsumentbeteende och marknadsföring på Handelshögskolan i Stockholm.

– Generellt är den här typen av läckor positiva, säger han.

– När människor får tillgång till små pusselbitat av information kring en ny produkt ökar deras intresse och deras förväntan.

Så om Apple nu skäller ut någon anställd efter noter är det fel sätt att agera enligt Micael Dahlén.

– Jag brukar mässa om att det är bra att ha lite egna industrispioner i verksamheten. Företagen måste sluta skälla ut de som sipprar ut saker – det är ofta ren goodwill för företaget.

Men är det aldrig negativt att saker läcker ut?

– Jo, om precis all information kommer ut så att hela planeringen blir glasklar för konkurrenterna. Och det beror också på hur långt innan som de kommer ut. Men i huvudsak är det positivt – det kittlar intresset hos konsumenterna och håller det vid liv.

 
Detta är en artikel från Computer Sweden, Sveriges största nyhetstidning inom it - där teknik möter affärer.

computersweden.se Twitter Facebook Nyhetsbrev

Fakta

Enligt sajten Gizmodo hittades Iphoneprototypen på en tysk bar i Redwood. En Appleanställd ska ha haft med sig den, och också uppdaterat sin status på Facebook med den under kvällen, men sedan glömt kvar den på stolen. Den person som hittade den insåg att det inte var den vanliga modellen och sålde den efter en tid till Gizmodo för 5 000 dollar. Gizmodo ska enligt uppgift nu ha fått ett brev från Bruce Sewell, hög chef på Apples juridiska avdelning där han begär att Apple ska få tillbaka telefonen. Ett brev som Gizmodo publicerat.