Microsoft Windows XP Tablet PC Edition kom 2002 och sedan dess har de flesta leverantörer haft en eller ett par datorer med skärmar som kan snurras runt och användas som skriv- eller surfplattor. Men marknaden för dessa produkter har inte tagit fart vilket ofta förklaras med de höga priserna.

Nu kommer dock en ny generation, mindre och billigare modeller vilket kan bero på att Apples Ipad väckt kundernas intresse för surfplattor. Bland de nya modeller som visas upp märks Asus Eee PC T101MT, Lenovo Ideapad S10-3T och Gigabyte Touch Note T1000X. De har alla tryckkänsliga skärmar på tio tum och kostar kring 5 000 kronor. Det är en tusenlapp mer än vanliga minibärbara brukar kosta men 10 000 kronor mindre jämfört med traditionella tablet pc.

– Grundtanken med tablets passar vår bransch väldigt bra och framför allt för oss som säljer möten. Men priset har hittills inte gått att motivera, säger Marcus Åkerlind, it-chef för Svenska Möten i Upplands Väsby.

Han berättar att man nyligen testat en ny tablet från Dell och just nu även har Apples Ipad inne för utvärdering.

– När vi är ute och reser är det i princip mail, presentationer, åtkomst till Sharepoint samt vårt kund- och bokningssystem som alla har behov av.

Bland de fördelar som finns med att välja en tablet pc i stället för Ipad är att man kan mata in text via ett fast tangentbord, även om det går att koppla in ett externt tangentbord till Ipad.

– En bärbar dator behöver sitt tangentbord och detta kommer att bli en nackdel för exempelvis Ipad på sikt när hajpen är över, säger Rolf Granlund på konsultbolaget Rigit.

Han anser dock att skärmarna behöver vara större än de som finns på både Ipad och den nya generationen tablet pc. Men de modeller som har skärmar på tolv tum eller mer har även kraftfullare processorer, grafikkort och mer minne. Det innebär oftast även ett fördubblat pris. Ett exempel är HPs nya Touchsmart TM2 med skärm på 12,1 tum som kostar 10 000 kronor inklusive moms. För Dells Latitude XT2, med samma skärmstorlek, får man betala närmare 20 000 kronor.

Bland de större leverantörer som är på gång med tangentbordslösa produkter, alltså direkta konkurrenter till Ipad, märks HP med en produkt som har arbetsnamnet Slate PC. Den har skärm på 8,9 tum, Windows 7, dubbla kameror, hårddisk på 64 GB och pris på 600 dollar (4 300 kronor) i USA.

 
Detta är en artikel från Computer Sweden, Sveriges största nyhetstidning inom it - där teknik möter affärer.

computersweden.se Twitter Facebook Nyhetsbrev