Det var i går, onsdag, som uppdateringen av antivirussignaturer skickades ut. Den innebär att användare av Windows XP Service Pack 3 inte kan använda sina datorer. Enligt tekniker på University of Michigan har 800 000 datorer drabbats globalt. Datorer med Windows 7 och Vista drabbas inte.

Enligt Internet Storm Center klassas systemfilen svchost.exe som skadlig och sätts i karantän. Följden blir en systemkrasch och en oändlig serie av omstarter.

I Sverige har Svenskt Närlingsliv drabbats. 600 datorer ska ha slagits ut. Nu måste de installeras om manuellt innan de fungerar igen.

– Ett antal datorer hos oss och våra medlemsorganisationer har drabbats. Vi jobbar med att lösa problemet, säger Peter Isling, presschef på Svenskt Närlingsliv som dock inte vill bekräfta några detaljer.

Filen svchost.exe används för att hantera program som körs, så kallade services, i Windows. Det är alltså en mycket viktig systemfil, därav problemen när den inte är åtkomlig.

McAfee har varnat sina kunder för att ladda ner uppdateringen och dessutom gjort en fix som kallas Extra.dat tillgänglig. Dessutom har den felaktiga antivirusuppdateringen tagits bort från McAfees uppdateringstjänst för företagskunder. Enligt uppgift måste fixen hanteras manuellt på drabbade datorer.

I USA rapporterades det om åtskilliga drabbade McAfeekunder, till exempel polisen och skolmyndigheten i delstaten Kentucky, samt University of Michigan.

Är du drabbad? Tipsa Computer Sweden.