Rapporterna om utslagna datorer rasade in efter att uppdateringen skickats ut under onsdagen.

Enligt tekniker på University of Michigan drabbades 800 000 datorer globalt.

Buggen slog bland annat ut 15 000 av Telias totalt 34 000 datorer i Norden och värst drabbades den svenska verksamheten.

27 systembolag runt om i landet tvingades stänga efter att uppdateringen slagit ut deras kassasystem och på ytterligare 100 systembolag var servicen begränsad.

Även Göteborgs stad drabbades hårt av McAfee-felet. Omkring 5 000 av kommunens datorer slogs ut, de flesta inom skolan. Ännu sent på torsdagseftermiddagen var 1 500–2 000 av kommunens pc obrukbara på grund av den felaktiga virusuppdateringen.

600 datorer på Svenskt Näringsliv fick installeras om manuellt. I Västerås kommun slogs 98 procent av datorerna ut – 3 000 stycken – och i Kristianstads kommun slogs lika många datorer ut. I Örebro ett hundratal.

När uppdateringen skickades ut så startades datorerna om, eller stängdes ner.

De ideliga omstarterna gjorde arbetet med att få igång datorerna igen mycket tidskrävande.

– Det finns färdiga programfixar som man måste ta dator för dator. Det krångligaste är när datorerna tappar kontakten med nätverket, för då kan du inte göra något centralt, säger Hans G Larsson, pressansvarig på Telia.

Även ABB drabbades men vill inte gå ut med omfattningen. Men att det varit ett drygt jobb att få ordning på det intygas av presschefen Christine Gunnarson.

– Vårt it-folk har jobbat hårt med detta – en del under hela natten – och har verkligen gjort ett fantastiskt jobb, säger hon.

McAfee skriver i en kommentar att deras bedömning är att mindre än en halv procent av deras kunder drabbats av problemen, men tillägger att företaget förstår att problemen är avsevärda för dem som drabbats.

Säkerhetsföretaget framhåller också att de arbetar med högsta prioritet med att bistå de drabbade.

McAfee har varnat sina kunder för att ladda ner uppdateringen och dessutom gjort en fix som kallas Extra.dat tillgänglig. Dessutom har den felaktiga antivirusuppdateringen tagits bort från McAfees uppdateringstjänst för företagskunder.

De flesta drabbade som CS talat med räknar med att ha löst problemen under torsdagen.

 
Detta är en artikel från Computer Sweden, Sveriges största nyhetstidning inom it - där teknik möter affärer.

computersweden.se Twitter Facebook Nyhetsbrev

Fakta

I onsdags skickade McAfee ut en uppdatering av antivirussignaturer. Användare av Windows XP Service Pack 3 som installerar den kan inte använda sina datorer. Datorer med Windows 7 och Vista drabbas inte.
Enligt Internet Storm Center klassas systemfilen svchost.exe som skadlig och sätts i karantän. Följden blir en systemkrasch och en oändlig serie av omstarter.