Svenska Spotify håller för fullt på att planera USA-lanseringen. Ett kontor i New York har upprättats och företaget har även köpt serverutrymme i USA.

Företaget har tidigare gått ut med att de förhandlar om partnerskap med internet- och mobiloperatörer, men det har stött på patrull vad gäller att få till alla licensavtal. Bland annat tycker skivbolagen att för få kunder anslutit sig till betalversionen av tjänsten.

I väntan på att avtalen ska falla på plats passar Spotify på att släppa den största uppdateringen sedan starten 2008 och hoppas med det att nya funktioner ska ge en ökning av betalande användare.

– När folk ser det som sin primära musiklösning snarare än ett tillägg tror vi att folk är beredda att betala för det, säger Spotifys produktchef Gustav Söderström.

De nya funktionerna handlar till stor del om att göra musiktjänsten mer social. Genom att koppla användarens Facebookkonto till Spotify får användaren tillgång till vännernas spellistor och favoritartister.

– Man har ofta någon kompis som man tycker har bra musiksmak. Då kan man lyssna igenom och dra över och spara deras spellistor till ditt konto.

Det är också möjligt att skicka låtar och listor till varandra och se vad ens vänner lagt upp för musik på Facebook.

En annan ny funktion är möjligheten att spela musik som ligger lokalt på den egna datorn.

– Folk har sina gamla cd-skivor, remixad musik och versioner i högre kvalitet än vad vi har, säger Gustav Söderström.

Han hoppas på att uppdateringarna ska göra att fler utomstående tjänster integreras med Spotify. Gustav Söderström exemplifierar med musiktjänsten Last.fm, som tipsar om användare med liknande musiksmak, och som nyligen lagt till Spotifylänkar i sitt bibliotek.

– Vi försöker bli mer av en musiktjänst och inte bara en streamingtjänst, säger han.

De nya funktionerna gäller både för gratisanvändare och betalande kunder. Uppdateringen rullas ut till användarna med start på tisdag förmiddag. Den som vill kan även ladda ner den nya klienten direkt från Spotify.