På onsdagskvällen började antivirusföretaget McAfee trycka ut en rejält buggig uppdatering till sitt antivirusprogram. Snart slogs tiotusentals datorer ut – men inte på Luftfartsverket där larmet kom i precis rätt sekund.

Detta samtidigt som alla väntade på att askmolnet som hade lamslaget flygtrafiken i en vecka just höll på att glida undan.

Tekniker från Logica började se störningar i kunders klientmiljöer, misstänkte att det rörde sig om ett stort virusangrepp och slog larm. Konsultbolaget har bland annat uppdraget att sköta arbetsplatserna på Luftfartsverket och avknoppningen Swedavia, som ansvarar för 14 flygplatser över hela Sverige, bland andra Arlanda, Landvetter och Malmö Airport.

Datorerna står dels på huvudkontoren, men också på plats ute på flygplatserna.

– Det hade sannolikt påverkat delar av vår verksamhet, och definitivt de 2 500 klienterna, både på Luftfartsverket och på Swedavia, säger Inga-Maria Moberg, produktionschef på Swedavia IT.

Värst drabbades Logicakunden Teliasonera, där nästan hälften av de drygt 34 000 datorerna slutade fungera efter McAfees misslyckade uppdatering. Det var så Logica fick upp ögonen för haveriet och snart stängdes uppdateringsservern av.

Klienterna är inte direkt kopplade till flygledningen som dirigerar flygplan över svenskt luftrum. Däremot hade det dagliga arbetet inte kunnat flyta som det ska om uppdateringen inte hade stoppats. Än värre hade det varit om McAfeees misstag slagit mot servrarna.

Redan innan förra veckans incident övervägde LFV och Swedavia att byta antivirusleverantör, i första hand för att få ner kostnaden.

Enligt Anders Sandell, säkerhetsansvarig på Logica, var den första åtgärden att hindra klientdatorer från att ladda hem filen som antivirusföretaget skickat ut. Det skedde redan på onsdagseftermiddagen.

– Klienterna är oftast inställda för att ta emot uppdateringar från vår server, men de kan ta hem den från McAfee också, säger Anders Sandell, säkerhetsansvarig på Logica.

Konsultbolaget har ett avtal med Trend Micro, vars antivirustjänst ingår i standardpaketet för pc-arbetsplats, men driftar också andra leverantörers lösningar om de redan används av kunden.

Har det här påverkat er inställning till McAfee?
– Ja, det har det väl. Man kan verkligen ifrågasätta deras säkerhetsrutiner.

– Men om det är någon som har rutiner efter det här så är det McAfee. Man kan göra ett misstag, men om man inte lär sig av det så är förtroendet förbrukat, säger Anders Sandell.