Med Ubuntu 10.04, ”Lucid Lynx”, har Canonical satsat lite extra för att få programutvecklarna med på tåget. Det innebär att det redan från start finns hundratals program som optimerats för versionen och står färdiga att laddas ner.

Bland de program som nämns märks IBMs grupprogram Lotus Notes och databasen DB2, Mozillas webbläsare Firefox samt kundvårdssystemet Sugar CRM.

– Det handlar om en rejäl ökning av program från ett 80-tal oberoende leverantörer och under den närmaste tiden kommer allt fler att haka på, sa Jane Silber, Canonicals vd när nya Ubuntu presenterades under tisdagen.

Versionen finns både för pc och servrar i versionen som kallas LTS (Long-Term Support). Serverprodukterna får support i fem år och pc-versionen i tre. Dessutom kommer en specialversion kallad Netbook Edition, anpassad för minibärbara.

I Sverige uppmärksammas lanseringen av Ubuntu 10.04 genom en rad nätverksträffar som föreningen Ubuntu Sverige anordnar runt om i landet.

– Träffarna är en bra möjlighet för oerfarna användare att få en hjälpande hand med sina första Linuxsteg, säger Johan Gårdfeldt, Team Leader för Ubuntu Sverige.

Bland de svenska handlare som laddat upp lite extra inför lanseringen märks GGS-Data i Göteborg. I samband med torsdagens lansering introduceras den stationära datorn L390T Touch, som består av en 19-tumsskärm med inbyggd dator. Den version som har 4 GB minne, Core 2 Duo-processor och 320 GB hårddisk kostar 12 200 kronor.