Programföretaget Symantec knappar in avståndet till konkurrenterna på kryptering, med två förvärv på kort tid, av företagen PGP och Guardian Edge. Köpesumman är 300 miljoner dollar, respektive 70 miljoner dollar.

Köpet av PGP är mest spektakulärt. Företaget grundades av Phil Zimmermann 1991 och levererar en välkänd krypteringslösning för e-post, Pretty good privacy. Den är öppen källkod och det spekuleras redan om Symantec kommer att ändra den modellen.

Klart är i alla fall att Symantec tänker standardisera sina produkter på PGPs krypteringsplattform, som gör det möjligt för administratörer att hantera kryptering centralt. Programmet ska integreras i Symantecs hanteringskonsoll Protection Center.

Enligt Symantec har PGP 100 000 företagskunder med mer än 1 000 anställda och 1 miljon mindre företag med under 1 000 anställda använder produkten.

Tidigare har Symantecs konkurrenter McAfee och Sophos genomfört flera förvärv inom kryptering. McAfee köpte Safeboot 2007 för 350 miljoner dollar och Sophos förvärvade Utimaco 2008 för motsvarande 288 miljoner dollar. Men Symantec har saknat produkter för kryptering.

Enligt Symantec ska de köpta företagens kombinerade kompetens inom kryptering för e-post, filsystem och smarttelefoner komplettera företagets tidigare produkter inom säkerhetsbryggor, användarfokuserade lösningar och program för att undvika dataförluster.

I samma veva köps säkerhetsföretaget Guardian Edge upp. Företaget är inriktat på säkerhetsprodukter för bärbara datorer och lagringsenheter. Sedan tidigare är Guardian Edge partner till Symantec med krypteringslösningen Endpoint Encryption.

Båda företagen ska ingå i Symantecs produktgrupp Enterprise Security Group, som leds av affärsområdeschefen Francis deSouza.

Fakta

PGPs grundare Phil Zimmermann lanserade
krypteringsprogrammet Pretty Good Privacy i en gratisversion 1991. Han blev måltavla för brottsundersökning i USA, på grund av landets exportrestriktioner för krypteringsteknik. 
Men Zimmermann publicerade koden som bok, med hänvisning till yttrandefriheten. Därefter kunde källkoden skannas in av dem som ville använda den.
Efter att myndigheterna lagt ned fallet, grundades PGP 1996.