I går meddelade säkerhetsföretaget Symantec att man köper krypteringsföretaget PGP. Målet med förvärvet är att göra PGPs krypteringsteknik tillgänglig i Symantecs säkerhetslösningar för företag. Central administration av kryptering i Symantecs generella säkerhetsverktyg ska göra det enklare att kryptera information.

– Målet är att skapa en bra struktur för kryptering och göra det enkelt, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec.

Det är inte alla som gillar förvärvet. En av kritikerna är frilansjournalisten Fredrik Laurin som är känd från Uppdrag granskning. Han har bland annat skaffat sig kunskap om kryptering i sitt arbete med att skydda källor till artiklar och tv-program.

– Gillar vi att företag som Microsoft, Google och IBM ska garantera vår integritet, undrar Fredrik Laurin.

– Nej, nej, nej, nej, svarar han själv på sin fråga.

Som exempel på faran med att stora amerikanska företag står för integritetsskydd nämner han att IBM gett bort halva krypteringsnyckeln till Lotus Notes till det amerikanska justitiedepartmentet. Det innebär att amerikanska myndigheter kan dekryptera meddelanden som skickas med Notes i realtid.

Fredrik Laurin kan i alla fall se vissa fördelar med Symantecs förvärv.

– Jag gör tummen försiktigt ned åt köpet. I bästa fall kan det leda till att PGP används i högre utsträckning.

Fakta

Kryptering är omvandling av ett meddelande i klartext till ett för obehöriga oläsligt meddelande, med hjälp av ett kryptosystem och en krypteringsnyckel.
Källa: CS språkwebb