Män endast iklädda maskeradmasker som vältrar sig likt hungriga valrossar över en brasiliansk kvinna. Det är gangbang-kväll på Tysklands största bordell Pascha, en elva våningar hög sexfabrik i Köln där över 200 prostituerade kvinnor har att tillfredsställa alla tänkbara former av sexuella önskemål från omkring 1 000 män dagligen.

Här tillbringade Svante Tidholm och ett filmteam tre år för att utforska de djupaste drivkrafterna bakom manlig sexualitet.

– Pascha är surrealistiskt ställe. Första gången jag kom till bordellen var jag helt chockad. Jag stod bara där och stammade och kunde inte göra en enda vettig intervju. Men jag kände direkt att om det är någonstans man ska utforska mannens sexualitet så är det här, berättar Svante Tidholm när vi träffas på ett kafé i centrala Stockholm.

Resultatet: dokumentären ”Som en Pascha” som visas på SVT inom kort. Filmen är en riktigt dyster betraktelse om mäns förhållande till sex.


Om män och sex. Under tre år följde Svante Tidholm och hans filmteam en tysk jättebordell. Snart visas hans dokumentär på SVT.

– Det här med manlighet har alltid fascinerat mig. Det känns som
det finns ett stort mått av ofrivillighet och maktlöshet över manligheten. Som om vi är offer för oss själva och inte förmår bryta invanda beteenden och mönster. Sedan började jag tänka kring sex. Många män har problem att hantera sex. Det finns något tvångsartat hur män konsumerar porr. Och sedan den här myten om den manliga sexdriften som är ostopplig, säger han.

Detta blir inte minst tydligt i all statistik över sexuella övergrepp i relationer, enligt Svante Tidholm. Det är där de allra flesta våldtäkter sker.

– Varför skulle någon man vilja göra en sådan sak mot en kvinna han valt att leva med, det är helt uppenbart en grov kränkning. Ändå är det något som pågår och är vanligt även bland helt normala män. Det är inga monster, utan män som du och jag som inte klarar att ta ett nej.

– För mig är det tydligt att sex har en viktig funktion här, slår Svante Tidholm fast.

Så vad fick du veta om drivkrafterna bakom mäns sexualitet på den tyska jättebordellen?

– Kvinnorna på bordellen sa att många män inte ens kom dit för att ha sex. En del män kommer dit för att hata, andra bara gråter hos kvinnorna. Det många män är ute efter när de tänker på sex är kanske bara att känna sig trygga med sig själva. Det är en kort stund då man kan släppa garden, kliva ut ur rustningen, slappna av och vara naken. Känna att man inte är hotad och att det inte finns några krav. Sex symboliserar så mycket av det som vi män har svårt att skapa i resten av våra liv, säger Svante Tidholm.

Män försätter sig ofta i situationer där de måste prestera och hålla ett känslomässigt avstånd till andra män. Svante Tidholm tror att förklaringen till många mäns förvirring kring sex finns i barn- och ungdomsåren, när pojkar fostras till män.

– Det hänger ihop med hur pojkar härdas känslomässigt och isoleras fysiskt när de växer upp. Det är en stenhård utformning av mansrollen som pojkar utsätts för. Och om du bryter mot reglerna, då blir du kallad bög och kärring, säger han.

Och mitt i detta stålbad kommer kvinnan in i dessa pojkars blickfält.

– För pojkar som växer upp så finns löftet om kvinnan hägrande vid horisonten, snart kommer du att få vara nära flickor. Men det sorgliga som händer när pojkar slutligen får vara nära flickor är inte att de äntligen får ligga ner och kramas och känna sig trygga. Då måste de knulla, säger Svante Tidholm.

Därifrån kommer mäns sexuella förvirring. De känslomässiga handikapp som nästan alla män bär på leder till att de alltid vill ha sex, trots att det egentligen inte finns någon koppling mellan de två sakerna, menar Svante Tidholm.

– Det här var insikter som växte fram under de här åren på bordellen. Bit för bit kunde jag se hur de här grejerna hängde ihop. Jag tror jättemånga män känner igen sig i att om man haft en dålig dag och känner sig nere, då vill man ha sex för att trösta sig. Då uppstår det stora problemet för män som inte kan ta ett nej, säger Svante Tidholm.

Och kvinnorna på den här jättebordellen, vilket liv levde dom?

– Dom har ett skitliv, helt klart. 24 timmar om dygnet måste de spela rollen av lyckliga kvinnor. För männen köper inte en orgasm, de köper en upplevelse av lycka. Kvinnorna måste leverera detta till den som lägger fram pengar. I det här förvirrade spelet blir det tydligt att det väller upp väldigt mycket självförakt hos många av de här männen. De känner maktlöshet för att de inte kan skapa de här situationerna i sitt riktiga liv. Därför känner många män att de måste förnedra kvinnorna för att bearbeta den sorgen och skammen som de känner, säger Svante Tidholm.

Fakta

Namn: Svante Tidholm.

Ålder:
32 år.

Bor:
Söder om Stockholm.

Gör:
Två nya dokumentärfilmer

Senast lästa bok:
Jämlikhetsanden av Richard Wilkinson och Kate Pickett.