Nu kommer det dystra kvittot från Gartner efter fjolårets katastrofras för it-branschen.

Omsättningen den globala it-industrin föll med 5,3 procent, från 805 miljarder dollar till 2008 till 763 miljarder dollar, visar siffror från Gartner.

Enligt analysföretaget är raset historiskt.

– 2009 blev ett år som inget annat för it-tjänsteleverantörerna, säger Kathryn Hale, analytiker på Gartner.

Ingen av leverantörerna i topp klarade sig undan, men vissa drabbades värre än andra.

– Alla leverantörerna tvingades prioritera om från fokus på aggressiv försäljning för att öka intäkterna, till att sänka intäkterna, hantera kostnaderna och behålla lönsamheten, säger Kathryn Hale.

Under 2010 lämnar Gartner ingen ny prognos för it-tjänstesektorn, profetian om en ökning av de totala it-investeringarna med 5,3 procent ligger fast.

– 2010 blir ett anpassningens år för tjänsteföretagen. Åtgärderna från 2009 har gjort branschen lönsam och livaktig, säger Kathryn Hale.

Hon spår att utmaningen att växa med bibehållen vinst blir ännu tuffare än att sänka kostnaderna på ett lönsamt sätt i fjol.

Fakta

Indiska företag ökade sin omsättning med 3,6 procent under 2009, att jämföra med en tillväxt på 15,4 procent 2008. Nedgången i tillväxt beror på dels på konjunkturkänsligheten i branschen, dels på att många av de indiska leverantörerna är beroende av den globala finansindustrin.