Googles planer på en e-bokhandel bekräftades redan i mitten av förra året och var tänkt att öppna innan nyår i fjol. Diverse problem med rättigheter och rättsliga tvister med författare och publicister satte planerna på is.

Igår meddelade Google emellertid att företaget är redo att förverkliga planerna. Till sommaren kommer Google att öppna en e-bokhandel under namnet Google Editions.

Till skillnad från liknande tjänster såsom Amazon Kindle och Apples Ibooks så kommer Googles e-böcker inte att vara belagda med kopieringsskydd och kunna läsas på valfri plattform.

Google Editions kommer inte att använda sig av ett speciellt program utan alla e-böcker kommer att kunna laddas ned läsas i en webbläsare. Enligt Google kommer alla e-böcker att kunna köpas direkt från Google eller från webbplatser som agerar som återförsäljare. Webbplatser kommer på så sätt att kunna tjäna pengar på att sälja e-böcker.

– Det är som ett öppet ekosystem där alla kan delta i försäljningen av e-böcker. Vi ser fram emot att ha ett stort utbud av återförsäljare till skillnad från andra företag som försöker dominera marknaden, säger Dan Clancy på Google.

IDG News