Det är fritt fram för både Antipiratbyrån och skivindustrins branschorganisation Ifpi att fortsätta hantera uppgifter om misstänkta fildelare som de gör i dag. Det slår Datainspektionen fast efter fjolårets tillsyn.

I början av december 2009 som organisationerna fick besök av jurister från Datainspektionen.

– Vi hittade ingenting att anmärka på, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen som ledde ärendet.

Mellan 100 och 200 misstänka fall av illegal fildelning ska ha funnits i organisationens register vid tillsynstillfället.

Bakgrunden är Ipredlagen, som ger upphovsrättsinnehavare rätt att kräva ut personuppgifter om misstänkta fildelare. I och med att den trädde i kraft i april 2009 blev det undantag om hantering av piratkopierares personuppgifter som Datainspektionen tidigare beviljat överflödigt. Enligt Jonas Agnvall skulle inspektionen reda ut om rutinerna ändrats sedan dess.

– Det är i stort sett ingen skillnad mot hur det var tidigare. Det enda vi noterade var att Antipiratbyrån inte längre skickar varningsbrev till operatörerna för vidarebefordring till fildelare.

Datainspektionens utredare hade förvarnat Antipiratbyrån och Ifpi om att de skulle genomföra sin granskning. Men Jonas Agnvall ser ingen stor risk att organisationerna därmed tog chansen att ändra rutiner eller dölja information om hur piratjakten går till.

– Det är klart att de kan ljuga, men det finns en straffsanktionerad bestämmelse mot det. Att föranmäla är vårt normala sätt att jobba och det är ytterst ovanligt att vi gör oanmälda besök. Då ska det finnas speciella skäl, säger han.