Innovationsbolaget Imint har funnit sin nisch inom det militära. I spaningsuppdrag använder soldaterna ofta videokameror för att exempelvis filma otillgänglig terräng, eller ge en allmän översikt över ett område. Det kan röra sig om obemannade spaningsflyg, eller modellflygplan med inmonterade kameror, vilket gör att bilden ofta blir skakig och ofokuserad.

Imint har tagit fram en lösning som kan förbättra bilden i realtid. Genom att ta bort skakningar och förstärka kontrasten blir det lättare att upptäcka väsentlig information i bilden.

Dessutom har Imint trimmat algoritmerna så att programmet fungerar på en vanlig bärbar dator. Vanligtvis görs sådana tunga beräkningar i datorkluster. För att lyckas har det krävts ett omfattande matematiskt arbete.

– Det magiska ligger i att man skalar algoritmerna så att man får effekten i realtid. Det är en kombination av vetenskap och klassiskt ingenjörsarbete, att se vilka genvägar man kan ta i algoritmerna helt enkelt, säger säljchefen på Imint, Andreas Lifvendahl.


Före och efter. Imint har lagt ut sina förbättrade bilder från den brinnande oljeplattformen utanför Louisiana på Youtube.

Efter oljekatastrofen utanför Louisiana, när en oljeplattform exploderade i slutet av april, tog Imit tillfället i akt och bad att få filmer som den amerikanska kustbevakningen använt. På eget initiativ förbättrade de filmen med hjälp av sin teknik och lade sedan upp den dels för allmänt beskådande på Youtube, dels skickade de tillbaka den till kustbevakningen. (Se hela filmen på Youtube.)

– Vi sa till dem att ”så här hade det kunnat se ut om ni hade använt vårt system”, säger Andreas Lifvendahl.

Företaget, som har funnits i 2,5 år, har en handfull kunder i Europa, USA och Asien. Främst handlar det om militär verksamhet – där pengarna finns, enligt Andreas Lifvendahl. Även kustbevakning och sjöräddning använder systemet. Målet är att gå med vinst nästa år.