På SAPs konferens Sapphire om två veckor förväntas företagets grundare Hasso Plattner prata om nya databaslösningar. SAP arbetar inte minst med minnesdatabaser, alltså databaser som lagrar alla data i arbetsminnet.

Fördelen med minnesdatabaser är att de arbetar snabbare än traditionella databaser som lagrar information på diskar. Nackdelen är att data försvinner om datorn kraschar. Därför passar minnesdatabaser bäst för beslutsstöd. Data som lagras på disk flyttas till minnet och sedan körs analyserna. Enligt Hasse Plattner kommer minnesdatabaserna att resultera i helt nya tillämpningar, till exempel för att göra prognoser.

En person som ställer sig tveksam till SAPs satsning är Oraclechefen Larry Ellison.

– Jag kan mycket om minnesdatabaser och vi har den ledande produkten, Timesten. Om de hade jobbat med det här i åtminstone tio år kanske de skulle vara något på spåren. SAP borde hålla sig till bokföring, säger Larry Ellison.

Även VMware satsar på minnesdatabaser. Företagets enhet Springsource köper Gemstone Systems vars viktigaste produkt är Gemfire Enterprise som är en minnesdatabas för distribuerade miljöer.

– Gemstone löser ett stort problem. Om du skapar skalbara applikationer, tilll exempel i molnet, är det viktigt att de är skalbara utan att du behöver ändra arkitekturen för dem, säger Rod Johnson, chef på Springsourceenheten på VMware.

Fakta

Redan i dag har SAP produkten Netweaver Business Warehouse Accelerator i sortimentet. Det är en lösning för att förbättra prestanda för beslutsstöd genom att hantera data i minnet i stället för på disk.