Säkerhetsstandarden 3D Secure har rullats ut i Sverige under drygt ett år, men den senaste tiden har bankerna och kortföretagen ökat trycket på både e-handlare och kunder att anamma lösningen.

Den ökade säkerheten har enligt banker och polis minskat bedrägerierna, men baksidorna är samtidigt stora. Så stora att tunga spelare, som e-handelsjätten CDon, valt att ställa sig utanför systemet.

– Vår bedömning är att det skulle få en stor negativ påverkan på kreditkortsköpen. Lösningen är för komplicerad för kunden, säger Mikael Olander, vd för MTG Internet Retailing som äger CDon.

3D Secure, som kunderna möter under varumärkena Verified by Visa och Mastercard Securecode, finns i flera olika varianter. Banker som Nordea och Handelsbanken kräver att kunden har tillgång till sin bankdosa för att genomföra ett kortköp på nätet.

Swedbank har en enklare modell som bygger på lösenord, men kräver å andra sidan att kunden själv går in och aktiverar 3D Secure på internetbanken.

Sedan den 8 april går det över huvud taget inte att handla med Swedbankkort på nätet utan att vara ansluten vilket gett många kunder huvudbry den senaste månaden.

– Jag förstår ju behovet av bättre säkerhet, men bankerna behöver kommunicera mer och det behövs en enklare lösning. Just bankdosan är alldeles för komplex och krånglig, varför inte låta kunderna använda samma pinkod på nätet som i bankomaten eller affären? Det vore betydligt bättre, säger Mikael Olander.

I kraft av sin storlek kan CDon välja bort 3D Secure och själva ta den ekonomiska risken för eventuella bedrägerier.


Mikael Olander, vd för MTG Internet Retailing som äger Cdon, tycker att bankdosan är för krånglig.

För mindre e-handlare är det inte en möjlighet. Jörgen Bödmar, vars butik Designonline säljer heminredning till både svenska och utländska kunder har drabbats hårt. I många andra länder finns inte 3D Secure, så när de utländska kunderna ska e-handla från Sverige säger säkerhetslösningen stopp. Något Jörgen Bödmar fick upptäcka själv.

– Vi märkte att transaktioner havererade och förstod inte varför, säger han.

– Vi har tappat massor av affärer på detta, och det är inte särskilt roligt.

Jörgen Bödmar menar att 3D Secure rätt implementerat skulle vara fantastiskt bra, men i stället går den svenska e-handeln – och bankerna – miste om många miljoner kronor. Men hur mycket pengar det gäller är närmast omöjligt att veta, eftersom e-handlarna inte får veta när ett köp nekas eller varför. Han upplever också att det finns ett stort mörkertal på köp som inte går igenom på grund av rent tekniska fel i 3D Secure-lösningarna.

– Det stora problemet är att bankerna är så dåliga på att informera. De måste se till att det här fungerar. Vi förlorar pengar, bankerna förlorar pengar och det skapar badwill hos kunderna. Det håller tillväxten tillbaka.

 
Detta är en artikel från Computer Sweden, Sveriges största nyhetstidning inom it - där teknik möter affärer.

computersweden.se Twitter Facebook Nyhetsbrev

Fakta

3D Secure är tänkt att vara ett extra lager av säkerhet när kunderna gör kortbetalningar på nätet.

Lösningen har tagits fram av Visa och Mastercard.

När en e-handlare inför 3D Secure tar banken den ekonomiska risken för eventuella bedrägerier.

I England, ett av få länder utanför Norden där 3D Secure rullats ut på bred front, har debattens vågor gått höga. Lösningen har kritiserats för att minska antalet kortbetalningar och forskare vid universitetet i Cambridge har nyligen anklagat 3D Secure för att ha en rad säkerhetsproblem.