Ring, ring, bara du slog en signal …Svenska Phonekey har tagit fram en ny typ av säkerhetslösning som tar fasta på den gamla slagdängan.

Tekniken innebär att du måste ringa ett speciellt nummer från din telefon innan det går att använda ditt betalkort, logga in på ditt konto på den sociala nätverkssajten eller komma åt någon annan tjänst som använder sig av det hänglås Phonekey innebär.

– Tekniken säkrar enkelt all korthantering och inloggning, säger Tonie Söderström, mannen bakom tekniken och en av grundarna.

Det företag som vill använda säkerhetsmekanismen installerar Phonekeys mjukvara på en server, låter användarna registrera sina telefonnummer och ger sedan användarna varsitt speciellt nummer att ringa när de vill använda företagets tjänster. Användaren ringer två signaler till det anvisade numret och lägger på. Ett tidsfönster öppnas och användaren kan logga in eller använda sitt betalkort.

– Det funkar på alla telefoner, även skruttmodeller och fasta telefoner, säger Tonie Söderström.

Patentansökan är nyligen inlämnad och företaget gör sig redo att försöka sprida säkerhetslösningen, enligt Tomas Gestrup, en annan av Phonekeys grundare och ansvarig för försäljningen.

– Vi ligger i kuvösen. Det har tagit tio år att ta fram den här tekniken. Från början hade Tonie tänkt ut ett jävligt säkert system, men det var omöjligt att använda – tröskeln var för hög, säger han.

Phonekey för även samtal med tänkbara partner däribland säkerhetsföretaget SE46 som gör så kallade vitlistningslösningar. Vitlistning innebär att bara på förhand godkänd kod kan köras i systemet.

Fredrik Åhgren, vd på SE46, är imponerad av Phonekeys lösning.

– Den behöver en infrastruktur för att fungera. Täpper man till de servrarna med vitlistning så är man hemma, säger han.

Fakta

Phonekey vill förbättra säkerheten vid användning av betalkort och inloggning via internet. Det sker genom att användaren måste låsa upp sitt betalkort eller konto genom att ringa ett speciellt nummer med sin telefon och sitt förregistrerade telefonnummer. Ett tidsfönster öppnas, resten av tiden är tjänsten eller kortet låst och oanvändbart. Tekniken kan användas som en extra säkerhetsfunktion eller som ersättning för lösenord eller pin-koder.

Om användaren försöker logga in eller använda sitt betalkort utan att först ha öppnat med telefonen spärras kortet eller tjänsten efter ett förutbestämt antal försök.

Det är fortfarande inte klart vad Phonekey kommer att kosta för företag som vill använda sig av säkerhetslösningen.

Företag: Phonekey.

Bakgrund:
Tonie Söderström har under tio år försökt ta fram en säkerhetslösning och nu är den sista i raden av patentansökningar inlämnad.

Startades:
I uppstartsfasen nu.

Ägare:
De tre grundarna är Tonie Söderström, Tomas Gestrup och Olle Gartsjö.

Sysselsätter:
En person på heltid, några på deltid.

Resultat/omsättning:
Ingen än så länge.

Övrigt: Phonekey drivs från Simrishamn och Stockholm.