I likhet med många av er har jag flera år bakom mig som pc-användare. Min första pc var IBMs allra första modell med monokrom skärm och utan hårddisk. Jag har varit Windowsanvändare sedan 1986 då Microsoft kom med version 1.03.

Jag arbetade många år på Microsoft innan jag började som konsult och har alltid varit nära företagets produkter. Sju års utmärkelser som Most valuable professional för Microsofts mobila produkter talar ett tydligt språk.

Det sände därför chockvågor i min omgivning när jag stod där med en Mac. I all enkelhet fanns bara ett skäl som ligger till grund för mitt byte: Iphone. Den som vill utveckla Iphone-appar måste använda Mac, eftersom utvecklingsmiljön bara finns där. Min uppfattning är att många utvecklare blivit med Mac av samma skäl. Med passion för mobilitet och appar var bytet därför inte ologiskt.

Min första ansats var katastrofal. Visserligen var jag nöjd med hårdvaran och att kunna utveckla Iphone-appar själv, men jag hade bestämt mig för att börja använda Mac-versionerna av alla program. Det var fel strategi. Frustrationsvågorna böljade höga i insikterna om hur dåligt Office för Mac är i jämförelse med för Windows, hur knepig Findern är, hur mycket bättre Internet Explorer är och hur många program som saknas på Macen.

Räddningen är virtualiseringsprodukten Parallels Desktop. Parallels Desktop är nästan magiskt. Nu kan jag använda Mac OS X och Windows 7 samtidigt. Mac-fönster ligger bredvid Windowsfönster. Jag har både en Finder och en Windows Start-meny och miljöerna delar filsystem. Jag använder Adobes produkter och Xcode i Mac-miljön och Microsoft Office och Visual Studio i Windowsmiljön. Det är helt transparent vilket som är vilket. Jag har det bästa av båda världarna.

Den enda huvudvärken jag inte blir av med är Macens idiotiska tangentbord. Hur man kan fippla fram ett tangentbord utan Home, End, Page Up, Page Down eller Delete är en gåta. Det går att konfigurera om vissa tangenter så det blir lite mer logiskt, men saknas tangenter så saknas de.

Om du står i begrepp att gå från pc till Mac så sätt dig in i de olika virtualiseringsalternativen och släng inte ut bebisarna (Windows 7 och Office för Windows) med badvattnet.