Affären ligger helt i linje med affärssystemjätten SAPs ökade fokus på minneshantering.

– SAP investerar i två områden som är viktiga för företaget, nämligen mobil teknik och minneshantering. Båda två är områden där Sybase är starkt, säger Ray Wang, som är analytiker på Altimeter Group.

Redan före affären aviserade SAPs grundare och styrelseordförande Hasso Plattner nya produktlanseringar inom minneshantering på Sapphire-konferensen nästa vecka.

Minneshantering innebär att data i exempelvis ett beslutsstödssystem inte hanteras i externa lagringsenheter, utan direkt i datorernas internminne.

Sedan tidigare har SAP en strategisk allians med Sybase, med fokus på mobila applikationer. Men företaget har även en affärsrelation med mobiltillverkaren Rim.

– Affären skapar frågor om SAPs relation till mobilteknikleverantörer som Rim, Research in Motion, säger China Martens, analytiker på 451 Group..

Idag kör få kunder SAPs affärssystem på databaser från Sybase, på grund av historiska problem med kompatibiliteten.

Däremot är SAP återförsäljare av ärkerivalen Oracles databaser. Även där kan affärsförhållandena ändras om Sybase blir en del av SAP.

Genom köpet får SAP även in foten på finansmarknaden, där Sybase är starkt.

Enligt SAP ska affären inte leda till några förändringar i vare sig produktstrategi eller utvecklingsteamet hos Sybase.

IDG News

Fakta

Budet motsvarar 65 dollar per aktie, vilket är 44 procent över Sybases aktiekurs för de tre senaste månaderna. Värdet av affären ligger på totalt 5,8 miljarder dollar.
Styrelsen för Sybase har röstat enhälligt för budet, som måste godkännas av konkurrensmyndigheter.
Köpet ökar SAPs fokusering inom framför allt två områden: mobil teknik och minneshantering.