Hittills har EU inte varit i närheten av en samordning av telekomindustrin. Men detta vill den nya EU-kommissionären Neelie Kroes råda bot på. På onsdag släpper hon en femårsplan som bland annat täcker digital upphovsrätt, dataskydd, nätneutralitet och e-handel.

– Målet är att skapa en fungerande EU-marknad för telekomindustrin, säger Neelie Kroes till den amerikanska tidningen New York Times nätbilaga.

Förslaget ska göra att folk ska kunna prata, skicka meddelanden och använda internet varifrån som helst i de 27 medlemsländerna, utan att behöva betala skyhöga avgifter till mobiloperatörerna.

Det 39-sidiga dokumentet innehåller storslagna planer. Däremot saknas än så länge detaljer, exempelvis om hur roamingavgifterna ska begränsas.

Förutom de begränsningar som finns när det gäller mobilsamtal, har förslag förts fram om att införa restriktioner när det gäller påslag för överföring av data.

I dag är kostnaderna för att överföra data i mobiler skyhöga. I viss fall ligger kostnaderna för att överföra en megabyte data på uppemot tre euro.

Enligt New York Times kommer Neelie Kroes troligen att tvingas att kompromissa för att nå den enighet som krävs för att förslagen ska gå igenom. Det gäller exempelvis det tidigare förslaget om att införa en enhetlig licensiering för intellektuell egendom.

Den nya telekomplanen får också kritik för att den inte är tillräckligt långtgående.

– Vad jag skulle vilja se är en mer ambitiös agenda, som verkligen visar att EUs telekommarknad öppnas för ökad konkurrens, säger Erzsebet Fitori, som är chefsjurist på operatörsgruppen Ecta i Bryssel.

En del av de nationella telemyndigheterna har framfört kritik. Franska myndigheter har varnat för att en enhetlig marknad för licensiering gynnar den amerikanska medieindustrin.

För att få med sig fransmännen har Neelie Kroes fått till stånd ett möte med Michel Barnier, som är EU-kommissionär för den interna marknaden. Enligt uppgift ska de två kommit överens om att följa EU-komissionens plan och genomföra en djupare granskning innan några slutgiltiga förslag läggs fram.

Fakta

Planen har ännu inte offentliggjorts, men ett utkast har läckt till tidningen The International Herald Tribune. Målet med den nya femårsplanen är att ta itu med de omfattande bristerna i den europeiska telekompolitiken och göra den mer enhetlig.

Några av huvudsfrågorna är upphovsrätt, skydd av data, nätneutralitet och e-handel.

Förslag finns exempelvis för förbättring av integriteten online, och ökad nätneutralitet, i form av att operatörer ska förhindras från att exempelvis av konkurensskäl begränsa innehållet i sina nätverk.