Facebook, som lockat 400 miljoner människor världen över till sig, har på sistone fått ett rejält imageproblem. Frågetecknen kring företagets syn på integritet har fått många att dra öronen åt sig, och på webben sprids tanken om att helt lämna sajten som en löpeld. Både svenska och amerikanska internetprofiler har slagit på trumman för sina offentliga utträden ur Facebook.

Tajmingen kunde inte vara bättre för ett alternativ - som fyra collegestudenter i New York nu tänker skapa. Projektet kallas Diaspora och drogs igång med en offentlig insamling av stödpengar med hjälp av tjänsten Kickbacker. Diasporafolket hade tänkt sig att samla in 10 000 dollar till projektet. Det tog tolv dagar. Nu, drygt tre veckor efter att insamlingen startat, är donationerna uppe i 173 000 dollar, motsvarande 1,3 miljoner svenska kronor.

Diaspora, som kommer att släppas fritt, ska låta användarna sätta upp egna servrar och hubbar, där den personliga informationen finns.

Sedan skapas det sociala nätverket genom att hubbarna kopplas ihop med varandra. Allt för att hindra företag som Facebook från att samla in mer och mer information från sina användare, information som sedan kan säljas till marknadsförare.

Gänget bakom Diaspora.

– När du lämnar ifrån dig din data lämnar du ifrån dig den för alltid. Värdet de ger oss är försumbart sett till skalan på det de gör, och vad vi lämnar ifrån oss är all vår personliga integritet, säger Max Salzberg, en av studenterna bakom Diaspora, till New York Times.

Ännu finns ingen kod skriven. De fyra räknar med att det tar tre-fyra månader att skriva allt när de väl sättter igång. En första version planeras till september i år.

Intresset är helt klar stort. Diskussionsvågorna har gått höga på nätet och nästan 5 000 personer har bidragit med pengar.

"Förutom pengar har massor av kunniga och erfarna personer, bland dem utvecklare, designers, hostingföretag och jurister, erbjudit oss sina tjänster", skriver Diasporateamet på sin blogg.

Fakta

Ordet diaspora betyder förskingring och syftade till en början på judars exil från det heliga landet. Idag är ordet mer generellt och betecknar en spridning av en religiös eller etnisk gemenskap eller folkgrupp som lever i exil runt om i världen