Myndigheter i Frankrike och Tyskland går ihop för att granska Googles kart- och bildtjänst Street View. Granskningen sker efter att Google nyligen medgivit att företaget från sina kamerautrustade bilar har avlyssnat trafik via trådlösa nätverk och tagit bilder som kan vara integritetskränkande.

Google har ett antal bilar som är ute och fotograferar städerna för bland annat karttjänsten Google Maps. Bilarna har lagrat information om olika trådlösa nätverk, kombinerat med information från lokaliseringstjänster och bilder. Därmed är det möjligt att identifiera exempelvis mobiler som har befunnit sig inom de nätverk som Google har samlat information om.

Myndigheterna intresserar sig för att Google inte bara har samlat in namnen på de trådlösa nätverken, utan även nätverkstrafiken under den tid då bilarna passerade.

Googles företrädare säger att insamlingen var ett misstag och att bara fragment har samlats in.

Även italienska motsvarigheten till Datainspektionen, Garante per la protezione dei dati personali, avser att granska Googles datainsamling för Street View.

I veckan har även Datainspektionen ut och bekräftade att Google i Sverige efter kontakter med myndigheten accepterat att radera den känsliga informationen.