Enligt Google sker en ökning av efterfrågan från företagens sida när det gäller att lagra egenutvecklade program i en molnarkitektur, som är tillgänglig för alla användare. Därigenom kan kostnaderna sänkas och det blir möjligt att nå data från flera ställen.

– Många medelstora och stora kunder vill ha en molnplattform som de kan bygga sina egna program på, säger Matthew Glotzbach, som är produktchef på Google Enterprise till IDG News.

För två år sedan lanserade Google tjänsten App Engine. Den riktar sig till utvecklare av konsumentbaserade webbprogram som behöver lagra mjukvara i en molnarkitektur. Tidigare har Google inte haft några tjänster för större organisationer inom detta område.

I dagsläget finns tjänsten App Engine for Business hos ett begränsat antal användare, men företaget räknar med att öka användarbasen senare i år.

App Engine for Business ska även erbjudas ihop med VMware, i en version med ökad flyttbarhet och möjligheter att använda program parallellt i olika Java-baserade miljöer, exempelvis App Engine, samt VMwares egna eller partnerbaserade moln.

Fakta

Värdtjänsten App Engine for Business har en central administrationskonsol för att hantera samtliga program inom en organisation. Den sägs klara 99,9 procent upptid och innefattar teknisk support. I tjänsten finns möjlighet för administratörer att fastställa säkerhetsregler för programmen. Priset är från drygt 60 kronor per månad.